Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
I VOJVODINA OBOJENA U NARANDŽASTO Pokrajinska vlada u kampanji borbe protiv nasilja nad ženama

I VOJVODINA OBOJENA U NARANDŽASTO Pokrajinska vlada u kampanji borbe protiv nasilja nad ženama

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da se vlada uključila u kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja se ove godine održava pod sloganom "Narandžasti svet: prikupiti novac za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama", saopštio je danas Biro Pokrajinske vlade za odnose sa javnošću.

Nasilje nad ženama, Narandžasti telefon Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Nasilje nad ženama, Narandžasti telefon
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Zgrada Pokrajinske vlade, Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biće osvetljeni narandžasto.

Naime, jedan od glavnih izazova u naporima da se suzbije nasilje nad ženama i devojčicama jeste manjak sredstava za zaustavljanje nasilja, za zbrinjavanje žrtava nasilja, kao i promene u životima tih žena i devojaka.

Da bi ovaj problem i došao do izražaja, ovogodišnja kampanja se odnosi na obezbeđivanja održivog finansiranja borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Pokrajinska vlada podržala je kampanju Zavoda za ravnopravnost polova, koja će biti održana u sedam opština i gradova u Vojvodini, kroz tribine posvećene informisanju seoskih žena o načinima zaštite od nasilja, kao i podizanju sposobnosti nadležnih institucija u nekoj sredini za pružanje adekvatne pomoći ženama koje trpe nasilje.

Predsednik Pokrajinske vlade pozvao je predstavnike svih lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine da se priključe ovogodišnjoj kampanji.

Osnov za ovu aktivnost predstavlja Program za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u APV za period od 2014. do 2020, koji je sastavni deo Strategije za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u Vojvodini za period od 2014. do 2020. godine.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koja se obeležava u više od 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.