≫ 

ZAPANJUJUĆI BROJ: Evo koliko je predsednika SAD sahranio Fidel Kastro

Za života kubanskog vođe, koji je treći po dužini vladavine u svetu, Amerikom je rukovodilo 16 predsednika, od kojih je za Fidelovih 90 godina umrlo njih 10

  • 8
Fidel i Raul Kastro Foto: Tanjug/AP

Kubanski lider i revolucionarna ikona Fidel Kastro, koji je umro sinoć u 90. godini, "sahranio" je čak deset američkih predsednika

MISTERIJA UPOZNAVANJA FIDELA I TITA: Zašto je bivši jugoslovenski predsednik nervirao Kastra (FOTO) (VIDEO)

Za života kubanskog vođe, koji je treći vođa po dužini vladavine, na čelu Amerike bilo je 16 predsednika, od kojih je za Fidelovih 90 godina umrlo njih 10.

Kad se Kastro rodio, naime, predsednik Amerike bio je Kalvin Kulidž, inače 30. predsednik SAD. Pored njega, umrli su i Herbert Klark Huver koji je bio predsednik SAD od 1929. do 1933. godine, zatim Frenklin Ruzvelt, Hari Truman, Dvajt Dejvid Ajzenhauer, Džon Kenedi, Lindon Bejn Džonson, Ričard Milhaus Nikson, Džerald Ford i Ronald Regan.

POLITIČKI VOĐA KAKAV SE JEDNOM RAĐA: Kastro preživeo 683 atentata, i nije voleo da se brije! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dobro poznati neprijateljski odnosi Kube i SAD počeli su 1959. godine kada su revolucionari proglasili pobedu, ulaskom trupa u Havanu. Od tada, a zbog ideoloških razlika i naklonjenosti SAD prema Batisti, počeo je Kastrov neprijateljski odnos prema SAD, a približio se Sovjetskom Savezu.

Ovo je, možda, poslednji put da vam se obraćam: Ovim rečima je Kastro najavio svoju smrt (FOTO) (VIDEO)

SAD su probale 1961. godine, s pristalicama Batiste i izbeglicama s Kube, da svrgnu Kastra, i tada je došlo do invazije u Zalivu svinja, koja je neslavno prošla i postala mrlja u Kenedijevoj karijeri.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Odnosi SAD i Kube ove godine su otoplili - posle 55 godina, imenovan je i ambasador SAD u toj zemlji.

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

Zasluga na tome ide odlazećem predsedniku Baraku Obami i Raulu Kastru. Obama je posetio Kubu marta ove godine, a u avgustu je poleteo prvi avion na komercijalnom letu između SAD i Kube. Embargo koje su SAD uvele Kubi i dalje je, međutim, na snazi, mada je Vašington prvi put bio uzdržan kad je u oktobru Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj se poziva na okončanje sankcija Kubi. Do tada su glasali protiv.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toma

    26. novembar 2016 | 11:48

    To govori,koliko je bio uspesan i mudar Revolucionar,vodja bez premca!!Do poslednjeg daha, iako sa najavom da uskoro i sam odlazi u drgi zivot po Bogu,ostavio je u amanet svome bratu Raulu,da nastavi put Revolucije!?

  • Mito

    26. novembar 2016 | 12:40

    Napad u zalivu Svinja organizovala je CIA uz pomoć nekih generala, mimo Kenedija: Zbog toga su po naređenju Kenedija umešani generali platili glavom, što je uz Robertov napad na mafijaše jedan od razloga ubistva Kenedija. S poštovanjem

  • јупитер

    26. novembar 2016 | 13:29

    Svaka cast za sve dobro... da li bi svi vi koji pisete voleli i bili predsednik bilo koje zemlje u kojoj caruje siromastvoooo.. da li je to po vama dobar ili los vodja... siromastvo je najgora stvar posle bolesti... ako ne i vid bolesti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA