Dačić: Afirmacija stavova Srbije 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je tokom Samita Frankofonije sa više predsednika, premijera i ministara inostranih poslova država članica, kao i sa Generalnom sekretarkom Frankofonije Mikaelom Žan i drugim visokim zvaničnicima ove organizacije.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije se navodi da su od posebnog značaja susreti sa predsenikom Francuske Olandom, predsenikom Vijetnama Kuangom, kao i predsednicima Švajcarske konfederacije, Sejšela, Komora i Centralnoafričke Republike.
 
Šef srpske diplomatije sastao se tokom Samita takođe sa premijerima Kanade, Mauricijusa i zamenikom predsednika Egipta. Na ministarskom nivou ostvareni su razgovori sa ministrima inostranih poslova Ruande, Haitija, Mali, Konga i Alžira.
 
Dačić je uručio je predsedniku Madagaskara orden Republike Srbije kojim ga je odlikovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 
U svim razgovorima naglašena je potreba intenziviranja kontakata i komunikacije kao i potreba učestalije razmene poseta na najvišem i visokom nivou.
 
U razgovorima su, takođe, razmotrena pitanja političke i ekonomske bilateralne saradnje, a sa pojedinim državama uslovi za liberalizaciju viznog režima.
 
Pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova detaljno je razmatrano sa svim članicama koje to nisu priznale uz iznošenje stavova i argumentacije za koje je iskazana podrška.
 
Tokom Samita Frankofonije u Antananarivu ukupno je ostvareno 28 bilateralnih susreta sa predsednicima država, premijerima, ministrima inostranih poslova i visokim predstavnicima članica Frankofonije, što značajno doprinosi afirmaciji pozicije Srbije na spoljnopolitičkom planu, a posebno među frankofonim zemljama.
 
U saopštenju se ističe da je Samit Frankofonije bio je jedinstvena prilika da se ponovo iznesu stavovi Srbije pred liderima frankofonskih zemalja i da se od njih zatraži razumevanje i podrška.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari