Opozicija da razmisli o napuštanju parlamenta

Nacionalne vesti - Subota 26.11.2016 - 11:58

Poslanik i funkcioner DS Goran Ješić ocenio je da je parlamentarizam u Srbiji "ozbiljno ugrožen".

"Na delu nasilje vlasti nad opozicijom" FOTO: Nemanja Pančić

On je rekao i da političko nasilje vlasti nad opozicijom obesmišljava postojanje parlamenta, zbog čega bi opozicija morala da preispita svoju dalju ulogu, kao i opciju napuštanja parlamenta.

Ješić je rekao da poslednja dešavanja u Skupštini Srbije, u kojima je opozicija "bila izložena političkom nasilju vladajuće Srpske napredne stranke (SNS)", a posebno uskraćivanje prava na reč opozicionim poslanicima na sednici skupštinskog Administrativnog odbora "ukazuju na opasne tendencije i namere vlasti da apsolutno uguši delovanje parlamentrane opozicije".

"To je veoma opasan signal i postavlja se pitanje da li ćemo mi kao opozicija uopšte više dobiti reč u Skupštini.

U tom slučaju opozicija bi morala da preispita svoje delovanje u parlamentu, odnosno ima li svrhe da tamo ostanemo.

Jer, ako se poslaniku oduzme pravo na reč, onda ni taj parlament više nije parlament", kazao je Ješić u intervjuu za portal Autonomija (www.autonomija.info).

On je ocenio da se "nasilje većine nad opozicijom" u Skupštini Srbije dešava po nalogu lidera SNS i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Ja sam prvi put poslanik republičkog parlamenta, bio sam ranije poslanik Skupštine Vojvodine koja je po atmosferi i uslovima rada i pozicije i opozicije dom lordova u odnosu na Skupštinu Srbije.

Mi imamo opstrukciju parlamenta već godinu dana, od raspisivanja izbora", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je već nekoliko godina na delu "puzajuća diktatura, suspenzija slobode mišljenja, opstrukcija parlamneta, gašenje medija, čišćenje nepodobnih".

Ješić je kritikovao i politiku Evropske unije (EU) u odnosu na dešavanja u Srbiji i ocenio da ćutanje na urušavanje medijskih sloboda, vladavine prava i parlamentarne demokratije predstavlja "najogoljenije licemerstvo zvaničnika EU".

"Potpuno je očigledno da je Aleksandar Vučić deliveri men, jer isporučuje sve što se od njega zahteva.

I zato EU ćuti o Savamali, o kršenju ljudskih prava, gušenju medija... Pa, nije ekonomija vrednosni princip EU, već su to principi vladavine prava, slobode mišljenja...

Međutim, EU žmuri na kršenje osnovnih evropskih vrednosti u Srbiji, a da bi im se nešto isporučilo. Vučić nam stalno priča o neverovatnim ekonomskim rezultatima. Pa, ko živi bolje danas? Niko, ni jedan građanin ove zemlje, sem možda Andreja Vučića", kazao je Ješić.

Na pitanje da li je moguće da DS podrži eventualnu kandidaturu Zaštitnika građana Saše Jankovića, kojeg je juče više od sto javnih ličnosti pozvalo da se kandiduje za predsednika Srbije, Ješić je rekao da je njemu lično Janković prihvatljiv kao predsednički kandidat.

"Poštujem znanje, hrabrost i odlučnost Saše Jankovića da korektno radi svoj posao u ovako teškim vremenima. Bez obzira da li bi na tim izborima pobedio ili ne, neko kao Janković zaista jeste budućnost ove zemlje", ocenio je Ješić.

Dodao je da izlazak na bilo koje izbore, između ostalog, podrazumeva 21.000 kontrolora na biračkim mestima koji će u svim krajeviam Srbije paziti da ne dođe do izborne krađe.

"I to treba da imaju u vidu svi koji misle da mogu na izbore bez političke organizacije", poručio je Ješić.

On je ocenio da udruženja građana ne mogu da budu alternativa političkim strankama, jer je za političko delovanje važna organizacija sa jasnim pravilima, strukturom i procedurama delovanja.

autonomija.info, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: