DELE ZAJMOVE BEZ KAMATE: Ako ne znate kako da pokrenete posao, ovo bi moglo da vam pomogne!

"Kiva" je neprofitna organizacija koja omogućava ljudima u 86 zemalja da putem interneta pozajmljuju malim i srednjim preduzetnicima i studentima malu količinu novca koju bi inače potrošili na nešto nebitno

  • 1

Zamislite sledeću situaciju: imate izvrsnu poslovnu ideju, ali nemate novac da je pokrenete; šta više, zbog vašeg kreditnog rejtinga nijedna banka ne želi da vam posudi novac; ili, niste baš radi da uzimate novac od banke pod užasnim uslovima i da već u startu svom poslu sasečete svaku mogućnost napretka.

Ukoliko NISTE uradili jednu stvar, čeka vas 2.100 dinara, samo treba da ih podignete!

Ako ste u takvoj situaciji, na pravom ste mestu. Telegraf danas donosi priču o "Kivi", neprofitnoj organizaciji koja omogućava ljudima da putem interneta pozajmljuju malim i srednjim preduzetnicima i studentima u 86 zemalja po 25 dolara, a njena misija je da "poveže ljude putem davanja zajmova sa ciljem uništenja siromaštva".

Sistem funkcioniše slično kraudfandingu; vi na njihovom sajtu predstavite svoj projekat i samoga sebe, a potom ljudi koji su voljni i kojima se sviđa vaša zamisao vama uplate 25 američkih dolara (naravno, možete i vi da budete taj koji će nekome pozajmiti novac). Vi im, posle određenog ugovorenog vremena, vratite njihovih 25 dolara bez kamate.

Najsiromašnijima u 2017. PREPOLOVLJENO PRAVO da besplatno dobiju struju ili gas!

Od 2005. godina kada je osnovana, Kiva je kraudfandovala više od milion zajmova, što je ukupno više od pola milijarde dolara, a stopa naplate zajmova je 99 odsto. Krajem 2013. godine Kiva je skupljala oko milion dolara svaka tri dana, a u svetu postoji više od milion zajmodavaca koji je koriste.

Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF Foto: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Postoje dva različita modela po kojima Kiva radi. Prvi se oslanja na mrežu partnera na terenu koji predstavljaju lokalne preduzetnike i potom im dostavljaju zajmove; to mogu biti mikrofinansijske institucije, društvene grupe, NVO, škole ili druge neprofitne organizacije.

OVO ĆE SVIMA ODGOVARATI: Doprinosi i porezi na plate biće znatno smanjeni, manje rada "na crno", radnici zadovoljniji!

Drugi model ide direktno preko mobilnih uplata i "PayPal-a", sa 0% kamate. Kiva ne uzima nikakvu proviziju za svoje aktivnosti i opstaje isključivo zahvaljujući donacijama korisnika, korporacija i nacionalnih institucija, kao i zahvaljujući zajmovima koje sama uzima kod banaka.

Sedište joj je u San Francisku.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

E sad, što se tiče mogućnosti da ovo posluži za podizanje srpske ekonomije. Kiva izgleda ne operiše u Srbiji; u Evropi radi u Albaniji, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Što se njih tiče, naša je zemlja (sa izuzetkom KiM) dovoljno razvijena da joj to ne treba (to što operiše u SAD ne znači ništa posebno, s obzirom da je smeštena u SAD).

Međutim, to ne znači da sistem ne bi mogao da bude pokrenut u Srbiji, a ne znači ni da neko naš, opremljen tehnološkim znanjem, ne bi mogao isti servis da razvije samo za domaće tržište. U pitanju bi bile pozajmice od 2.500 dinara. Pitanje je samo da li bi to zaživelo u našem narodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tizzi

    27. novembar 2016 | 01:16

    Jasno sve Albanija, Kosovo Gruzija Ukrajina , ali su se znalo zeznuli za Moldaviju Putinovci pobedili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA