Žigmanov: Očekujem da mi premijer odgovori 1Foto: FoNet/NDNV

Očekujem odgovor od premijera Srbije, naravno, jer je reč o vrlo ozbiljnom problemu, problemu koji dovodi u pitanje smisao političkog angažmana Hrvata u Srbiji – ističe u izjavi za Danas Tomislav Žigmanov…

… predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, u odgovoru na pitanje da li očekuje odgovor od Aleksandra Vučića na pismo koje mu je uputio, zbog, kako tvrdi, pretnji, koje su odbornici SNS uputili Hrvatima na sednici Skupštine grada Subotice.

– Mi želimo čuti da načela slobode govora i autonomnog političkog delovanja ne smeju biti suspendovani za građane hrvatske nacionalnosti. Želimo čuti osudu da pretnje ne smeju biti deo političke komunikacije. Tim pre jer je i o tome bilo reči u Tavankutu na sastanku s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji – zaključuje Žigmanov za Danas.

Žigmanov je u pismu premijeru Srbije naveo da je takav odnos odbornika SNS „nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba“. „Istovremeno, ta vrsta nasrtaja na slobodu govora i pretnje da Hrvati u Srbiji treba da paze šta će govoriti i šta će činiti nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine“, naveo je predsednik DSHV.

Žigmanov, koji je i odbornik u Skupštini Subotice, na prekjučerašnjem zasedanju usprotivio se smeni poznatog reditelja Zoltana Šifliša iz Saveta Festivala evropskog filma Palić i ocenio da time oni koji nisu deo političkih struktura vlasti „bivaju eliminisani“. „Ukoliko političke snage budu gradile kadrovsku politiku u području kulture na način privrženosti i lojalnosti, onda ćemo imati situaciju koja je bila na delu za vreme Informbiroa“, rekao je Žigmanov.

Predsednik odborničke grupe SNS Stevan Bakić odbacio je ove navode i rekao Žigmanovu da ih „ne upoređuje sa vremenima Informbiroa“.

„Niti su uslovi takvi, niti ste vi taj koji to treba da izgovara za ovom govornicom. Kad ja budem čuo da ste podigli glas da zaštitite Srbe u Hrvatskoj kao manjinu, šta sve preživljavaju, onda ću vam dozvoliti i ovde isto da dižete glas i da nas nazivate ovako kako nas nazivate“, rekao je Bakić Žigmanovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari