Odakle nam stiže krijumčareno meso i gde završava?

Carinici u Vranju sprečili su nedavno, u okviru pojačane kontrole prometa mesa, tri pokušaja krijumčarenja i oduzeli gotovo tonu i po duboko zamrznute piletine poreklom iz SAD i Brazila.
"Ista osoba tri puta je pokušala da krijumčari meso, što pokazuje da krijumčari ne prezaju ni posle prvog postupka, već se usuđuju i dalje", kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać. Carinska služba se sa slučajevima krijumčaranja mesa u poslednje vreme sretala uglavnom na jugu Srbije, odnosno najčešći pokušaji krijumčarenja bili su preko Kosova.
 
Uglavnom se radilo o mesu iz robnih rezervi, koje je na KiM ušlo preko Albanije i Makedonije, a bilo je namenjeno "sivom tržištu", odnosno preprodaji na pijacama i buvljacima, kažu u Upravi carina. U toj instituciji, navode međutim, da nisu primetili da se ta pojava u poslednje vreme, događa učestalije nego ranije.
 
Krijumčarenje i ilegalni promet mesa osim što predstavlja kršenje više zakona, nosi i povećani rizik od ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja što ga, samim tim svrstava u krivično delo, kažu nadležni. Ishod je najčešće novčana kazna i, istovremeno, zaštitna mera oduzimanja robe, a ukoliko se, ipak dogodi da ista osoba više puta bude "uhvaćena" u prekršaju, kao što se dogodilo u Vranju, pokreće se krivični postupak.
 
Kada je reč o hrani, odnosno namirnicama biljnog i životinjskog porekla, u postupku redovnog uvoza je obavezna kontrola granične veterinarske i fito-sanitarne inspekcije, jer bez propisane isprave o ispravnosti koju one izdaju ni meso, a ni druge namirnice namenjene ljudskoj ishrani ne mogu da uđu u zemlju.
 
Što se tiče dalje procedure, ukoliko carinski službenici otkriju krijumčareno meso, bilo na prelazu ili u dubini teritorije, oni ga oduzimaju i predaju inspektorima Uprave za veterinu. Potom inspektori uglavnom nalažu uništenje takvog mesa ili ukoliko ustanove da je još uvek za upotrebu, upućuju ga u Zoološke vrtove za ishranu životinja.
 
"Što se tiče kazni, Uprava carina nema mogućnost autonomnog vođenja krivičnog postupka, mi pokrećemo prekršajni postupak protiv počinioca i ako ima elementa krivičnog dela u saradnji sa kolegama iz MUP-a, predajemo lice i predmet njima i oni pokreću postupak", objasnio je sagovornik.
 
U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede kažu da je uvoz mesa dozvoljen isključivo iz proizvodnih objekata, koji su pod kontrolom državne veterinarske inspekcije zemlje porekla i ukoliko je sistem veterinarske kontrole najmanje ekvivalentan sistemu propisanom u Srbiji.
 
"Svaku pošiljku mora da prati originalni veterinarski sertifikat, overen od strane službenog veterinara države porekla, kojim se daju zvanične garancije o poreklu i zdravstvenoj ispravnosti mesa", kažu u toj Upravi. Po prispeću na granicu obavezno se obavlja veterinarska kontrola mesa pre odobravanja carinjenja i puštanja u promet. Meso sme da uđe u Srbiju samo preko odobrenih graničnih prelaza gde je prisutna granična veterinarska inspekcija.
  • Veganka

    26.11.2016 19:35
    @Bodybuilder

    http://youtu.be/1f-fMN2v8Uk
  • Bodybuilder

    26.11.2016 18:18
    Protein
    @Veganka

    Vaši komentari postaju već malo napadni. U svakom slučaju ako već toliko insistirate da vas slušamo molio bih vas da nam ponudite neke ozbiljnije reference a ne linkove na youtube.
  • Veganka

    26.11.2016 16:21
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Zašto jednostavno ne prestanete da jedete to zlo koje je kancerogeno i kada je sveže?
    Šta vas sprečava? Želite da po svaku cenu obolite i umrete o raka? Tradicija vam je bitnija od zdravlja i života?

    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija