Predrag Marković skuplja potpise za uvođenje monarhije

Bivši predsednik Narodne skupštine Srbije Predrag Marković pokrenuo je Narodnu inicijativu za promenu Ustava Srbije u Ustav Kraljevine Srbije.

Prikupljanje potpisa organizovalo je Udruženje Kraljevina Srbija.

Kako je saopšteno, prikupljanje potpisa podrške ovoj Inicijativi počelo je 21. novembra, a trajaće do sutra, 27. novembra u "minut do ponoći".

Marković je izjavio da veruje u mlade ljude koji stoje iza ove Narodne inicijative i u svoj narod, te da će se "naći dovoljno pameti i razuma, da predsedničkih izbora 2017. godine i ne bude".

Marković kaže da se prvi put ide u promenu Ustava na ovaj način, a da taj predlog predviđa promene isključivo članova Ustava, ne preambule.

Kao ključni razlog za obnovu monarhije u Srbiji Marković navodi ekonomski razlog. Kako je rekao, predsednički izbori iz budžeta koštaju kao i 32 godine održavanja celog dvorskog kompleksa, koji je inače kulturno dobro.

Smatra da predsednik Srbije ne može u punoj meri da obavlja svoju funkciju, jer mora da vodi računa o biračkom telu, o strankama, o onima koji su ga predložili, a da je monarhija daleko jeftinija i efikasnija.

Marković, čijim potpisom je pre deset godina stupio na snagu aktuelni ustav Srbije, navodi da za promenu Ustava, narodna inicijativa u roku od sedam dana mora da prikupi 150.000 potpisa. Ukoliko u predviđenom roku Narodna inicijativa prikupi dovoljan broj podrške, ne dužem od 30 dana, predsednik parlamenta mora da zakaže sednicu na kojoj će se taj predlog razmotriti, navodi Marković.

  • Vuk Pokrajac

    27.11.2016 18:12
    A gde
    Ali gde se potpisuje, da li je internet peticija ili gde vec mozemo da pruzimo podrsku ?
  • u prolazu

    26.11.2016 20:29
    ko je kandidat?
    Ako mu je kandidat onaj:
    -Ja smo vaša kralj.
    neka ga vodi odmah bestraga, a ne da skuplja potpise za njega.

    Dati funkciju čoveku koji za 15 godina nije u stanju da nauči jezik je totalni idiotluk. Mada, kakvo nam je sve u ovoj nesretnoj "državi", ne bi me začudilo da i ovo prođe.
    Mislio sam da nema goreg od Tome Diplome, ali izgleda da ipak ima.
  • Jastreb Kokošar

    26.11.2016 17:44
    Pretpostavljam da predlaže da on lično bude kralj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija