Вучевић: Одржавање јавне хигијене приоритет

Градоначелник Новог Сада Милош вучевић данас је заједно са чланом Градског већа за комуналне послове Владимиром Стојковићем посетио ЈКП предузеће "Чистоћа",

где су са директором Владимиром Зеленовићем обавили увид опреме и нових возила у возном парку.

Вучевић је рекао да је одржавање јавне хигијене један од приоритета у комуналној политици, јер се, како је казао, Град Нови Сад значајно проширио у односу на период од пре десет, двадесет година.

"ЈКП ''Чистоћа'' је део возног парка обновило из сопствених средстава, а део је финансирао Град путем капиталних инвестиција. Набављена су најмодернија возила за одржавање јавне хигијене, а паралелно се ради на проширењу мреже подземних контејнера, као и на замени надземних контејнера", рекао је Вучевић.

Он је посебно истакао акцију примарне селекције отпада коју спроводи ЈКП "Чистоћа", нагласивши, да је дала добре разултате и да су је грађани добро прихватили, а уједно је и позвао Новосађане да љубав према свом граду покажу тако што ће отпад одлагати тамо где је и предвиђено, јер и по томе се, како је казао, препозње Европска престоница културе.

"Чистоћа Новог Сада зависи од свих грађана, а на Граду и ресорном предузећу је да унапређују инфраструктуру за одржавање јавне хигијене. Ни једно комунално предузеће на свету не би имало довољно капацитета за коректан рад ако се смеће не одлаже како је предвиђено", истакао је Вучевић.

Према његовим речима, предузети су први кораци за решавање вишедеценијског проблема градске депоније. Град, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, учествује у изради студије изводљивости за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом.

"Реч је о изузетно скупом пројекту који треба да траје око три године, након чега би могли да конкуришемо за средства за изградњу Регионалног центра за управљење отпадом код европских фондова. Ово је први пут у историји Новог Сада да се уопште кренуло са припремом неопходна документација за решавање тог важног питања", нагласио је Вучевић.

Зеленовић је најавио да ће пројекат примарне селекције отпада на амбалажни и комунални, који се реализује у ширем центру, у наредном периоду бити проширен и на друге делове града, као и на приградска насеља.

"Наставићемо са набавком нове механизације, тако ћемо до краја године имати још два мања камиона - смећара које ћемо користити у оним деловима града у којима велики камиони не могу да приступе. Осим тога наставићемо и са ширењем мреже подземних контејнера тако да ћемо наредне године имати око сто таквих контејнера на више од 50 локација", рекао је Зеленовић.

Он је додао да је за набавку возила чији је преглед обављен, а ради се о ауто-смећарима и ауто-чистилицама најмодерније технологије, издвојено 200 милиона динара.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести