Најновије

ПОСТИЗБОРНА ХИСТЕРИЈА СЕ НАСТАВЉА: Трампа на власт довела "руска армија ботова и тролова"

Поплава "лажних информација" током избора у САД била је потпомогнута софистицираном руском пропагандном кампањом која је на интернету објављивала и ширила чланке осмишљене да заварају јавност, а са циљем да се казни демократска кандидаткиња Хилари Клинтон и да се помогне републиканцу Доналду Трампу да поткопа веру у америчку демократију, пише “Вашингтон пост”, позивајући се на тврдње независних стручњака.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Све напреднија руска пропагандна машинерија - укључујући безбројне мреже ботова, тимове плаћених “тролова” и мреже сајтова и налога на друштвеним мрежама - пружила је подршку десничарским сајтовима на интернету, приказујући Хилари Клинтон као криминалца који крије потенцијално смртоносне здравствене проблеме и спрема се да препусти нацију контроли сумњивој групи глобалних финансијера.
Ови "стручњаци" тврде да је један од циљева био и да се појачају међународне тензије и подстакне страх од претећих сукоба са нуклеарном силом - Русијом.
- Желе потпуно да униште веру у америчку владу и интересе америчке владе. Ово је био њихов стандардни модус током хладног рата, само што је то било тешко спровести у дело пре него што је наступила ера друштвених мрежа - изјавио је Клинт Вотс са Института за спољнополитичка истраживања, који, заједно с још двојицом стручњака, прати руску пропаганду од 2014. године. Извештај који је Вотс радио с колегама Ендруом Вејзбердом и Џ.М. Бегером објављен је овог месеца у онлајн магазину посвећеном националној безбедности "War on the Rocks", под називом "Троловање за Трампа: Како Русија покушава да уништи нашу демократију". Друга група под називом ПропОрНот, непартијски скуп истраживача позадине спољне политике, војске и технологије, планирала је да објави властите резултате у петак, а који се такође односе на запањујући домет и ефикасност руске пропагандне кампање. Руска кампања током америчких избора, показују резултати обе групе, искористила је фасцинацију онлајн света "узбудљивим" садржајима, који изазивају изненађење и утичу на осећања, а у духу су популарних теорија завера према којима тајне силе диктирају догађаје у свету, пише "Вашингтон пост". Неке од тих прича су потекле са руских информативних сајтова које финансира држава, као што су РТ и Спутњик, а које, наводи лист, позивајући се на истраживаче, "имитирају стил и тон независних информативних организација, али понекад садрже лажне информације које наводе на погрешне закључке". Како наводи лист, опет позивајући се на стручњаке, први твитови који су изазвали највећу забринутост, а који су се појавили након што се Хилари Клинтон разболела приликом комеморације жртвама 11. септембра у Њујорку, потекли су наводно од руских ботова и тролова. Иста машинерија је наводно помогла да се прошири лажна прича о човеку коме су платили хиљаде долара да би демонстрирао против Трампа. У последњим недељама кампање освануле су бројни текстови о наводним неправилностима на изборима, намештању гласова и потенцијалном избијању насиља на дан избора уколико Клинтонова победи, наводи "Вашингтон пост", позивајући се на истраживаче. Кремљ је више пута демантовао да се Русија мешала у америчке изборе или хаковала налоге особа надлежних за изборе. Извор: Вашингтон пост

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА