Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
10:36
B92 A

"Amerikanci kažu 'nema oružja'... OK, imam prijatelja"

Filipini još nisu spremni za nove vojne alijanse, ali će zbog sukoba sa SAD sarađivati sa Rusijom i Kinom da bi svet postao mirnije mesto.

Reuters
Prijatelji: Putin i Duterte

To je za Raša tudej rekao predsednik Filipina Rodrigo Duterte.

- Međunarodna politika FIlipina je pretila međunarodnu politiku SAD. Zašto? Pa, bili smo španska kolonija više od 400 godina, a kada smo pali u ruke Amerikanaca oni su okupirali moju zemlju u periodu od 50 godina. Našu nezavisnost smo dobili kroz krvavu revoluciju i nekoliko masovnih ubistava, kada je ubijen jedan američki zvaničnik oni su masakrirali cele gradove. Nikada im nije palo na pamet da upute izvinjenje - rekao je Duterte. 

Na pitanje da li misli da treba da bude zahvalan SAD što su Filipini dobili nezavisnost 1946. godine posle japanske okupacije, rekao je da bi i Amerikancu rekao negativan odgovor. 

- Pitao bih ga da li želi da budem zahvalan što su okupirali moju državu. Žao mi je, ja znam našu istoriju i i dalje me boli - kaže Duterte. 

Imamo dobre prijatelje

Mnogo kontroverzi su izazvali njegovi neumesni komentari na račun odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame, ali ističe da je to rekao jer ne želi da mu bilo ko naređuje. 

- Nedavno smo sa SAD razgovarali o kupovini oružja. Onda je jedan senator rekao da Filipini imaju istoriju kršenja ljudskih prava, kao i da će suspendovati te pregovore. Pa, dobro... Mi već imamo prijatelje. Dobre prijatelje. Nismo bili u dobrim odnosima sa Kinom, zbog mnogo pitanja, ali sam ja posetio zemlje ASEAN saveza i predstavio sam se. Imali smo dobre razgovore, predsednik Si Đinping je zaista dobar momak, ali nikada nismo govorili o vojnom savezništvu. Ranije sam razgovarao i sa ruskim premijerom Medvedevim. Rekao sam mu šta su naši problemi, ali i da ćemo preživeti i bez ičega. Želeo sam da mu kažem da želimo da budemo bliže Rusiji i Kini jer mi se ne sviđa to što nam se dešava - rekao je Duterte i dodao:

- Amerikanci nas kritikuju i govore “ako ne uradite ovo, ako ne uradite ovo, mi ćemo ovo ili ono“. Da li znate da Amerikanci ne podležu Međunarodnom krivičnom sudu? I onda se pojavi neko da mi preti suđenjem zbog vansudskih ubistava. Šta je to? Ako niste u tom društvu, zašto govorite o tome? Ne možete ni da definišete zločin, a pretite mi. I onda ja kažem, hajde da vas vidim.

Tanjug/AP
Kad se Putin nasmeje

Putin mi se nasmejao i rekao da me čeka u Rusiji

Na konstataciju da to verovatno znači da Filipini idu ka savezništvu sa Kinom i Rusijom, pre nego sa SAD, rekao je da je stvorio određena prijateljstva. 

- Ne želim da ga uvredim, ali sam primetio da se Putin retko smeje, a kada smo se poslednji put videli, on mi je prišao i pozdravio se. Kada se sve završilo, nasmejao mi se i rekao mi da me čeka u Rusiji. U razgovorima nikada nisam rekao Putinu da želim ovo ili ono. Rekao sam mu da želim da budemo prijatelji, da pokažemo svetu da nismo limitirani na nekoliko moćnih država i da želim da razgovaram sa ostatkom sveta jer smo svi mi suverene države. Mi sada ne možemo u vojni sporazum zbog dogovora koji je potpisan pedesetih godina, ali sam spreman na saradnju sa novim prijateljima, sa Kinom i Rusijom, da bismo smirili svet. SAD su odlučile da obustave isporuku oružja, rekao sam im da imam prijatelja koji toga ima mnogo - zaključio je Duterte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online