Duterte: Još nismo spremni za nove vojne saveze

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da Filipini još nisu spremni za nove vojne saveze, ali da će zbog neslaganja sa SAD sarađivati sa Rusijom i Kinom u cilju stvaranja mirnijeg sveta.

"Mi sada ne možemo u vojni sporazum zbog dogovora koji je potpisan pedesetih godina, ali sam spreman na saradnju sa novim prijateljima, sa Kinom i Rusijom, da bismo smirili svet. SAD su odlučile da obustave isporuku oružja, rekao sam im da imam prijatelja koji toga imaju mnogo...", rekao je Duterte.

Duterte ne smatra da Sjedinjenim Američkim Državama duguje zahvalnost zato što su Filipini dobili nezavisnost 1946. posle japanske okupacije, te, kako je rekao za Raša tudej, kaže da bi to isto poručio i Amerikancima.

Predsednik Filipina je objasnio da jeste imao neumesne komentare o odlazećem predsedniku SAD Baraku Obami, jer, kako je naveo, ne želi da mu bilo ko naređuje.

"Nedavno smo sa SAD razgovarali o kupovini oružja. Onda je jedan senator rekao da Filipini imaju istoriju kršenja ljudskih prava, kao i da će suspendovati te pregovore. Pa, dobro... Mi već imamo prijatelje. Dobre prijatelje. Nismo bili u dobrim odnosima sa Kinom, zbog mnogo pitanja, ali sam ja posetio zemlje ASEAN saveza i predstavio sam se", rekao je Duterte.

Prema njegovoj oceni, predsednik Kine Si Đinping je "zaista dobar momak" s kojim je, kaže, imao dobre razgovore, ali nikada nisu govorili o vojnom savezništvu.

"Ranije sam razgovarao i sa ruskim premijerom Medvedevim. Rekao sam mu šta su naši problemi, ali i da možemo preživeti i bez ičega.

Želeo sam da mu poručim da bismo voleli da budemo bliže Rusiji i Kini, jer mi se ne sviđa to što nam se dešava", dodao je.

Kako je objasnio, Amerikanci kritikuju Filipine i govore "ako ne uradite ovo, mi ćemo ovo ili ono".

"Da li znate da Amerikanci ne podležu Međunarodnom krivičnom sudu?", upitao je, a onda dodao da mu se ruski predsednik nasmešio kad su se poslednji put videli, što je, primetio je, retko za Putina.

"U razgovorima nikada nisam rekao Putinu da želim ovo ili ono. Rekao sam mu samo da želim da budemo prijatelji, da pokažemo svetu da nismo limitirani na nekoliko moćnih država i da želim da razgovaram sa ostatkom sveta, jer smo svi mi suverene države", rekao je on.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво