Nemačka, potvrđena presuda bivšem čuvaru u Aušvicu

Savezni sud Nemačke potvrdio je presudu 95-godišnjem bivšem čuvaru u logoru smrti Aušvic Oskaru Greningu, koji je osuđen na četiri godine zatvora kao saučesnik u ubistvu, rekao je advokat osuđenog.

Sud u Lineburgu osudio je u julu 2015. na četiri godine zatvora Oskara Greninga, bivšeg "računovođu" u Aušvicu, za poslove koje je obavljao u nacistićkom koncentracionom logoru i kome se stavlja na teret smrt više od 300.000 Jevreja.

Grening je na suđenju rekao da je nadgledao prikupljanje ličnih stvari zatvorenika i bio zadužen da obezbedi da se vrednosti i novac odvoje i šalju u Berlin.

Greningu se sudilo za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske, od kojih je 300.000 pogubljeno u gasnim komorama.

Advokat Hans Holterman rekao je za nemačku agenciju DPA da je Savezni sud podržao presudu kojom je Grening osuđen na četiri godine zatvora.

Odluka višeg suda da odbaci Greningovu žalbu predstavlja važan presedan za napore tužilaca da gone druge osobe za koje se veruje da su službovale u nacističkim logorima, prenosi agencija AP.

Na suđenju u Lineburgu predsedavajući sudija Franc Kompiš rekao je da je Grening bio deo "mašinerije smrti", da je pomagao da koncentracioni logor funkcioniše i da je prikupljao novac otet od žrtava kako bi pomogao realizaciju nacističke ideje.

Apelacioni sud je prvi put odlučivao o nekoj presudi donetoj na osnovu premise da je službovanje u koncentracionom logoru, odnosno pomoć u njegovom funkcionisanju, dovoljna osnova da neko bude osuđen kao saučesnik u ubistvima počinjenim u tom logoru, navodi agencija AP.

Bivši radnik u fabrici automobila u Ohaju, u SAD, Džon Demjanjuk bio je 2011. prva osoba osuđena u Nemačkoj isključivo na osnovu činjenice da je bio čuvar u koncentracionom logoru, bez dokaza da je bio umešan u ubijanje logoraša. Demjanjuk, koji je uvek negirao da je bio čuvar u logoru Sobibor, umro je pre nego što je njegova žalba razmotrena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво