Najnovije vesti
Vesti Politika
UMALO TUČA U SKUPŠTINI Opozicija sama zakazala sednicu i tražila smenu Aleksandra Martinovića, BORBA OKO KLJUČA

UMALO TUČA U SKUPŠTINI Opozicija sama zakazala sednicu i tražila smenu Aleksandra Martinovića, BORBA OKO KLJUČA

U Skupštini Srbije jutros je umalo došlo do tuče, kada je obezbeđenje pokušalo da spreči poslanike opozicije da uđu u kabinet sekretarke parlamenta i zatraže ključ od sale koja je bila zaključana.

20161128_tanjug_rade prelic_beograd_Di011417293_preview Foto: Rade Prelić / Tanjug
20161128_tanjug_rade prelic_beograd_Di011417293_preview
Foto: Rade Prelić / Tanjug

Posle prošlonedeljnog haosa na sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije na kojoj je umalo došlo i do fizičkog sukoba, a poslanicima nije dozvoljeno da učestvuju u raspravi, članovi tog tela iz opozicije zakazali su za danas u 11:05 novu sednicu i razmatraju svoj zahtev za smenu Aleksandra Martinovića.

Kako javlja naš reporter, sala u kojoj je trebalo da bude održana sednica jutros je, neposredno pred zakazani početak, bila zaključana.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Poslanici, koji su članovi ovog odobra, potom su se uputili ka kabinetu sekretara Skupštine. Međutim, obezbeđenje je htelo da ih spreči, pa je poslanik SRS Milorad Mirčić u nekoliko navrata fizički sprečio obezbeđenje da reaguje.

Među njima su bili Konstatinović i Nemanja Šarović (SRS), da bi na kraju sekretar Skupštine Svetislava Bulajić Konstatinoviću dala ključ od sale. Sve vreme je članove Odbora pratilo skupštinsko obezbeđenje.

Kako saznajemo, generalna sekretarka parlamenta je naložila skupštinskim službama da otključaju salu pola sata pre zakazane sednice, ali je ostala nepoznanica zašto to službe nisu i uradile.

Sednicu je zakazao zamenik predsednika Administrativnog odbora Nenad Konstatinović (SDS), ali se njeno održavanje ne spominje na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije među ostalim današnjim planiranim događajima.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Prisutni članovi Odbora su potpisali zahtev za smenu predsednika AO Aleksandra Martinovića koji im se obratio pismom u kome kaže da nije zakazo sednicu jer njeno održavanje mora da zatraži najmanje šest članova Odbora, a ne četiri člana i dva zamenika.

Opozicija, s druge strane tvrdi, da zamenici u slučaju odsustva člana imaju podjednaka prava kao i članovi Odbora.

Poslanik SRS Nemanja Šarović je zatražio da radikali dobiju mesto predsednika Administrativnog odbora "kao najjača opoziciona stranka".

Foto: Rade Prelić / Tanjug

- Martinović nije predsednik zato što je pametan ili lep, već zato što je spreman na sve - rekao je Šarović.

Aleksandra Jerkov (DS) rekla je da je "ovo već odavno izašlo iz kapaciteta Aleksandra Martinovića, ako ga je ikada i posedovao".

- Jasno je da je dobio nalog u petak da se ne razgovara o budžetu. Međutim, ovde se ne radi o tome, već o slobodi govora i onom što ne želi Vučić, a to je sloboda govora - rekla je Jerkov.

- Martinović je imao rok danas do 11 sati da zakaže sednicu. Ja sam je zakazao u 11.05, tako da su ispunjeni uslovi po poslovniku - izjavo je Konstatinović novinarima. Opozicija je o današnjoj sednici obavestila i predsednicu parlamenta Maju Gojković, ali i Svetislavu Bulajić i Aleksandra Martinovića.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Sednicu su, prema njegovim rečima, zatražila trećina članova Odbora i njegovih zamenika.

Oni su odlučili da ipak održe sednicu, iako se prateće stručne službe nisu pojavile.

Nemanja Šarović izjavio je da će današnja sednica biti nastavljena i "obećao" da će se potruditi da "Martinoviću svaka sednica bude nepodnošljiva" jer će biti uporan i suprostavljaće se svakom kršenju Poslovnika o radu.

Martinović neće pred novinare

Kako je rekao poslanik SNS Vladimir Orlić, sve što se događalo po hodnicima parlamenta naprednjaci su pratili preko skupštinskih kamera, mada nisu imali ton. On je naveo da se Aleksandar Martinović, čiju smenu je tražila opozicija, nalazi u Skupštini, ali nije znao da odgovori zašto ne želi da se obrati novinarima.

- Svi smo podjednako bili oduševljeni nivoom ozbiljnosti opozicije. Danas smo prisustvovali velikom i važnom danu. Narodni poslanici su se igrali Administrativnog odbora - rekao je Orlić.

On je naveo da zahetv opozicionih poslanika za sazivanje sednice Martinović nije prihvatio zato što taj zahtev nije potpisalo šest članova tog tela, već četiri i dva zamenika.

- Zamenici mogu da menjaju članove samo na sednici. Dogodilo se ono što je i Aleksandar Vučić govorio da će se dogoditi. Svi su se udružili i pokazali nesaglediv antagonizam prema Vučiću i SNS - istakao je Orlić.

Poslanik SPS-a Neđo Jovanović rekao je da SPS "današnju navodnu sednicu Administrativnog odbora posmatra kao performans kojem opozicija pribegava kako bi razvijala predsedničku kampanju koja još nije počela".

- Ono što opozicija pokušava u kontinuitetu jeste da se preko pokušaja destbilizacije parlamenta izvrši pokušaj destabilizacije Vlade Srbije - rekao je Jovanović.

Odbor je prošle nedelje, na sednici koja je trajala 10 minuta, kaznio osam poslanika opozicije zbog ometanja rada tokom sednica parlamenta, zbog čega je zatražena smena predsednika Odbora Aleksandra Martinovića.

(Nataša Latković)