Vojvođanski koridor, od ekološke do ekonomske porednosti

Auto-put Ruma - Novi Sad jedan je od prioriteta Vlade, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović. Ovaj projekat trenutno je u fazi pripreme, a konačno rešenje finansiranja biće tek posle raspisivanja javnog poziva za koncesiju na ovom auto-putu. Mađari su zainteresovani za finansiranje i izgradnju ovog pravca zbog njegove isplativosti i broja vozila koja bi koristila tu deonicu. Time su kineske firme koje već rade kod nas dobile ozbiljnu konkurenciju.

Auto-put kroz Vojovodinu, takozvani Vojvođanski koridor, predstavlja deonicu koja bi u budućnosti bila izgrađena od granice sa Rumunijom preko Zrenjanina, Novog Sada, Rume i Šapca sve do Loznice, gde će se povezti sa BiH.

Dužina deonice auto-puta od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru, trebalo bi da iznosi 37 kilometara i prolaziće kroz tri opštine - Novi Sad, Irig i Rumu.

Zbog ovih privrednih potencijala, ali i zbog saobraćaja koji dnevno prevazilazi 10 do 12 hiljada vozila, javlja se i konkurencija među investitorima, iako su Kinezi prvi najavili investiranje i gradnju Vojvođanskog koridora.

"Od Mađarske koja se sada javila kao investitor do mnogih samostalnih finasijera i kompanija javili su se mnogi. Zato moramo da sačekamo javni poziv i vidimo koji model i ko najbolje uslove nudi", rekla je Zorana Mihalović, minstarka saobraćaja i infrastrukture.

Na ovom području živi oko 400.000 stanovnika i posluje blizu 30.000 preduzeća, a nedaleko od trase auto-puta nalazi se i 12 industrijskih i jedna slobodna zona. U Vojovodini dosta očekuju od ove deonice kako u ekološkom tako i u poslovnom smislu

"Dnamika ide kako je dogovreno, svi planovi su gotovi, faza projektovanja je gotova samo još da vidimo koje je najbolje finansijsko rešenje", kaže Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Trasa budućeg auto-puta ide od Rume do Fruške Gore, gde se dolazi do tunela koji je dugačak 3,5 kilometra i ima dve trake, što je najveći kapitalni objekat. Zatim trasa ide preko Dunava gde je planiran još jedan most kojim se spajuju dve obale i ovaj auto-put dovodi direktno kod Novog Sada na Temerinsku petlju.

Najveći značaj koridora Novi Sad - Ruma sa tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се