Fijon: Obnova moći Francuske, saradnja s Trampom i Putinom

Kandidat francuske desnice za predsedničke izbore 2017. godine Fransoa Fijon ima za cilj da korenitim liberalnim reformama ojača ekonomsku moć Francuske, temeljno smanji ogromne budžetske deficite i državne troškove, naročito socijalnog osiguranja uz jačanje evrozone, kao i da osnaži evropsku odbranu i zaštitu spoljnih granica Evropske unije.

Fijonova ubedljiva pobeda na izborima za predsedničkog kandidata iz redova glavne opozicione stranke desno od centra, Republikanaca, prilično je uskomešala i francusku i evropsku političku javnost i zato što je on izričiti protivnik sukobljavanja Evrope i NATO-a s Rusijom, a kaže i da se "uopšte ne boji saveza Donald Trampa i Vladimira Putina, već to smatra poželjnim".

Njegova vizija Evropske unije je više degolistička "unija nacija-država" i smatra da neka suverena ovlašćenja sa institucija EU u Briselu delom treba da se vrate na prestonice država-članica.

Želi da ojača evro uvođenjem ekonomske vlade zemalja koje su uključene u jedinstvenu evropsku valutu.

U nekim osvrtima medija i analitičara EU, Fijonu se pripisuje "naklonjenost prema Rusiji", kaže se da je on i "Putinov prijatelj" i u prilog toj tvrdnji navodi da se bivši francuski premijer u vreme predsednika Nikole Sarkozija dosledno protivio sankcijama EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize, smatrajući da je to nedelotvorno i štetno za obe strane.

Fijon je izjavio da je "Putin pokazao hladan, ali efikasan pragmatizam u suzbijanju terorista Islamske države u Siriji" i smatra da se s Rusijom mora tesno sarađivati da bi se konačno uništilo žarište islamskog terorizma koji iz Sirije organizuje nasilje po Evropi i teško destabilizuje ceo Bliski istok.

Iako neki mu pripisuju etiketu da je "tačerijanac koji voli Putina", Fijon smatra da se nekontrolisana, masovna imigracija i s time povezani islamski terorizam mogu pobediti samo ako se Evropa udruži s Amerikom i Rusijom, baš kao u borbi protiv Hitlera u Drugom svetskom ratu.

Fijon je s tim u vezi u septembru objavio pozamašan politički esej "Uništiti islamski totalitarizam" i traži da se u Francuskoj održi savetodavni referendum oko prihvatanja i raspodele izbeglica, što je stav koji uspostavlja most i prema istočnim članicama EU koje su protiv odluke Evropske komisije da sve zemlje Unije moraju prihvatiti obavezu o solidarnom prihvatanju izbeglica.

Šta je to tačno oko "prijateljstva s Putinom", Fijon razjašnjava da to "nije pitanje prijateljstva", navodeći da nema nikakvih prijateljskih veza s Putinom, već naglašava da to bitno strateško pitanje za Francusku i Evropu.

Predočava da bi dalje zaoštravanje odnosa i nestabilnost Rusije bilo opasno po interese Francuske, jer je Kremlj bitan saveznik u bici protiv islamskog terorizma, a neka vrsta savezništva Pariz-Moskva-Vašington bi omogućila da se Francuska, ako ne cela Evropa, izvuče i podjarmljenog položaja u odnosu na SAD i povrati snagu na svetskoj pozornici.

"De Gol je razgovarao i ušao u savezništvo i sa Staljinom da bi se porazio nacizam", rekao je Fijon, smatrajući apsurdnom prema Rusiji jako odbojnu politiku vladajućih francuskih socijalista, posebno posle nedavnog otkazivanja Putinove posete Francuskoj.

Kandidat za predsednika Francuske neuvijeno kaže da zna da "Rusija nije neka demokratija, da je Rusija nestabilan, pa i opasan režim - ali je pitanje upravo zato da li treba i dalje izazivati Ruse, odbacivati svaki dijalog s njima i gurati ih da sve više budu nasilni i sve manje Evropljani".

Fijon kaže da, naprotiv, zato treba ukinuti sankcije i sarađivati s Rusijom, a smatra krajnje lošim što je vlada predsednika Fransoa Olanda poništila ugovore o isporuci već plaćenih vojnih brodova Mistral Moskvi zbog ukrajinske krize.

Kaže da njegovo lično iskustvo kao premijera pokazuje da kad se "s Putinom postigne dogovor, on to poštuje".

Mogući budući predsednik Francuske, koji po ustavu ima ključni upliv na delovanje vlade, želi da državne troškove smanji za ravno 110 milijardi evra, smanji preglomaznu državnu administraciju za 500.000 činovnika, nezaposlenost svede na sedam odsto i osetno smanji poreze na preduzeća, u očekivanju da se temeljito pokrene francuska privreda.

Radna nedelja bi sa 35 trebalo da se poveća na 39 časova, a doba za penzionisanje muškaraca sa 62 na 65 godina, što će mu bez sumnje proizvesti velike probleme s moćnim francuskim sindikatima i partijama levice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво