MARKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU VLADU CG: Ruka pravde stići će svakog ko je udario na državu i premijera!
Foto: Tviter/Vlada Crne Gore

Ministri dobili rok da se dokažu

MARKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU VLADU CG: Ruka pravde stići će svakog ko je udario na državu i premijera!

Crna Gora -

Ruka pravde mora stići svakoga ko je brutalno udario na temelj države, poručio je mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, predstavljajući program u Skupštini Crne Gore. On je to rekao aludirajući na pokušaj državnog udara 16. oktobra.

"Bez namere da se mešam u rad državnih institucija, jasno saopštavam da će nova vlada dati puni doprinos raasvetljavanju detalja zločinačkog nauma prema Crnoj Gori i njenom predsedniku vlade. Ruka pravde mora stići svakoga ko je brutalno udario na temelj države“, poručio je Marković.

"Bilo da su stranci ili crnogorski državljani, ruka pravde mora stići svakoga ko je brutalno udario na temelj države“, istakao je on.

"Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom“, rekao je on.

"Vlada koju danas izglasate uvešće nas u NATO", naglasio je Marković.

Ministri dobili rok od godinu dana da se dokažu

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Duško Marković dao je rok od godinu dana budućim minstrima da se dokažu rezultatima u svojim resorima, a u protivnom biće zamenjeni.

"Prva provera rada svakog ministra biće tačno nakon godinu. Ko ne uspe da odgovori zadatku biće promenjen. Isti princip biće u državnoj administraciji", rekao je Marković.

Marković je kazao da će Vlada biti spremna da istrpi konstruktivnu kritiku opozicionih poslanika, medija ili nevladinih organizacija, "ali i ne uvrede svedene na ličnu ravan, destrukciju ili podmetanja bilo koje vrste".

"Ko na taj način shvata svoj angažman, u novoj Vladi neće imati ni saradnika ni sagovornika. Opredeljenje ove Vlade je nedvosmisleno - želimo Crnu Goru u NATO i EU. Razumemo da ima i onih koji su protiv takvog stava, ali verujemo da te razlike nisu razlog da kroz novu kulturu političkog dijaloga tragamo za novom kulturom kompromisa", rekao je Marković.

OVO SU NOVI MINISTRI

Ministar odbrane u Vladi Duška Markovića dosadašnji je ministar prosvete Predrag Bošković, odlučeno je na sednici Skupštine Crne Gore na kojoj je izabran i premijer.Pomoćnica ministra ekonomije Dragica Sekulić preuzela je taj resor od Vladimira Kavarića.Ministarstvo finansija dobio je glavni izvršni direktor Prve banke Darko Radunović.Ministarstvo održivog razvoja i turizma preuzeo je Pavle Radulović, bivši menadžer Glavnog grada.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Mevludin Nuhodžić, funkcioner DPS. Ministarstvo javne uprave preuzeće bivša direktorka državne Komisije za javne nabavke Suzana Pribilović.

Resor nauke preuzima fizičarka dr Sanja Damjanović.

Ministarstvo spoljnih poslova preuzeo je bivši ambasador u SAD Srđan Darmanović, dok je sadašnji glavni pregovarač sa EU Aleksandar Pejović postao ministar za evropske poslove.

Ministar sporta je bivši vaterpolista Nikola Janović, a kulture bivši direktor CNP Janko Ljumović.

Za potpredsednika Vlade izabran je Zoran Pažin koji zadržava i resor pravde. Milutin Simović postao je ministar poljoprivrede i ujedno dobio vicepremijersko mesto.

Marija Vučinović (HGI) ostaje ministarka bez portfelja.Novi ministar prosvjete je Damir Šehović (SD), ministar zdravlja Kenan Hrapović (SD).Ministarstvo saobraćaja preuzeo je Osman Nurković (BS), a Kemal Purišić (BS) Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Vicepremijer za regionalni razvoj je Rafet Husović (BS). Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preuzeo Mehmet Zenka (koalicija "Albanci odlučno").

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track