Takmičenje u streljaštvu za mlađe kategorije

Tokom proteklog vikenda u Smederevu je organizovno Drugo međunarodno takmičenje u streljaštvu za mlađe kategorije. Na ovogodišnjem turniru bilo je više od 270 nastupa što domaćih što stranih učesnika koji su došli iz devet zemalja.

Prošle godine, na ovom turniru, osvojila je prvo mesto, zatim je bila učesnica Olimpijskih igara u Riu. Ove godine uspela je i da obori svetski rekord.

"Ponovila sam najbolji rezultat koji sam pogodila prošle godine, i drago mi je zbog toga, zato što mi je ovo oproštajno takmičenje, prelazim u seniore, a tamo je konkurencija daleko veća", kaže Valentina Gustin, Hrvatska.

Streljačka družina Smederevo, domaćin je gostima iz regiona i iz Francuske, Bugarske, Slovenije, Rusije čiji je tim i najbrojniji. Među njima su i takmičari sa krajnjeg istoka, sa ostrva Sahalin. Prešli su put od gotovo 10 hiljada kilometara, promenili nekoliko vremenskih zona i napravili dobar rezultat.

"Izuzetno je važno da dođemo na ovako jak turnir, zato što se moji strelci bore za ulazak u reprezentaciju Rusije", kaže Genadi Lapkjev, vođa tima iz Sahalina.

"Lepo je doći u Srbiju, lepo je biti ovde. Sledeće godine dolazimo opet i u većem broju", kaže Andrea Vlah, vođa reprezentacije Slovenije.

Ovo je jedini turnir za mlađe kategorije u Evropi, a pravo učešća imaju takmičari do 20 godina. Za naše učesnike ujedno je i kriterijumsko za sastav reprezentacije.

"Naš cilj je da u narednim godinama okupljamo nakvalitetnije strelce uzdrasta do 20 godina", kaže Boban Marković, generelni menadžer turnira.

Streljaštvo je najstariji olimpijski sport u Srbiji i jedan od najuspešnijih po broju osvojenih medalja. Streljačka družina Smederevo ima tradiciju dugu 130 godina, a strelište je jedno od najboljih u Srbiji.

"Sve ovo što vidite, elektronske mete, sistem takmičenja i finala, on se radi po pravilima Svetske streljačke federacije i Evropske konfederacije čiji je član i Streljački savez Srbije", kaže Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije.

Nagrade sa ovogodišnjeg omladinskog kupa "Valter" otišle su u Hrvatsku i Francusku, ali ima Smederevo svoje pulene kojima se ponosi. Već su četiri člana reprezentacije ponikla u ovom klubu, a sudeći po njihovim uspesima biće ih još.

rts.smederevo@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво