• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić o OCES: Mogli smo da ne prihvatimo milion...

Izvor Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova ocenio nakon Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima članica.

On je, na konferenciji za novinare, naglasio da se ne radi samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije.

Dačić je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, čija je zemlja predsedavala Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES) pre Srbije, te ukazao da Turska od 1. januara preuzima predsedavanje.

Konferencija u Beogradu, prema njegovim rečima je bila dobra, a Dačić je podvukao da je OCES organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ali da nije lišena političkih tema zbog čega je potrebno strpljenja i dosta živaca, kao i posebnog pristupa kako bi s omogućilo da se donesu odluke.

U Beogradu, kako je naglasio, donete su odluke, a jedna od njih je bila da se prihvati donacija Ruske federacije od milion dolara.

”Mogla je da se ne donese odluka, ako ne postoji politička saglasnost, i ta sredstva bi se vratila u ruski budžet. Ja sam rekao ako neko neće da prihvati sredstva mi hoćemo, nije problem” , šaljivo je kazao Dačić dodajući da su i takve teme opterećene politikom.

Podsetio je da OCES okuplja 12 zemalja, i da sledeće godine obeležava 25 godina postojanja.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je danas da je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES) pre svega regionalna organizacija i ukazao na značaj zajedničkih napora u cilju jačanja saradnje na polju privrede, pre svega infrastrukture i drugih oblasti.

On je, na konferenciji za štampu, po okončanju ministarskog sastanka u Beogradu, govorio o značaju realizacije važnih ekonomskih projekata i daljeg razvoja međusobne saradnje, što će omogućiti stabilnost čitavog regiona.

Lavrov je, međutim, istakao da se u radu OCES poštuju postojeći formati razgovora i da se odvija u okviru postojećeg mandata.

Prema njegovim rečima za politička pitanja postoje drugi formati.

Zahvalio se Srbiji na predsedavanju i izrazio očekivanje da će Turska nastaviti svoje šestomesečno predsedavanje u istom duhu.

On je govorio o značaju projektne saradnje u oblasti energetike, saobraćaja, a komentarišući to štos e iduće godine obeležava 25 godina postojanja organizacije, rekao je da je to prilika da se radi na planovima za budućnost.

Ruska federacija donirala je OCES-u miliona dolara.

"To je važan gest posebno imajući u vidu jubilej naredne godine. Zahvalni smo na usjavanju današnje odluke, jer će to biti dodatni faktor za uanpređenje proektnog potencijala organizacije", rekao je on.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je na Samitu šefova država i vlada 11 zemalja crnomorskog regiona u Istanbulu 1992. godine.

Srbija se 2004. godine priključila ovoj regionalnoj ekonomskoj organizaciji i ove godine treći put predsedava OCES-om, nakon predsedavanja 2006-2007. i 2012. godine.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vatro Marx

Dacicu jedno je pricati, a kad treba zavrnuti rukave nema te nigdje. Svi vi u regiónu toliko ste slozni da se svakog dana prepucavate nepodnosljivo, a znate dobro svi da nemate drugog izlaza, bez suradnje nema opstanka u regionu. Nije mi jasno kako to svi u regiónu ovakvo ponasanje podnose.

special image