13. decembar  2016. 17.09  | Izvor: Beta

Zaev: Gruevski ne sme da formira vladu

SKOPLJE -

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas stranke koje su dobile mandate na vanrednim parlamentarnim izborima da ne ulaze u vladinu koaliciju sa VMRO DPMNE.

Na konferenciji za novinare u Skoplju, Zaev je rekao da rezultati vanrednih parlamentarnih izbora nisu konačni i da će, ako se zbog primećenih neregularnosti posle prigovora koriguje deo glasova, SDSM i VMRO DPMNE imati isti broj mandata, po 50.

Prema preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE ima 51 mandat u parlamentu sa 120 poslanika, SDSM 49 mandata, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

"Nikola Gruevski ne sme da formira vladu. Poručujem svim partijama, osim VMRO DPMNE, da ima ne padne na pamet da ponište jasno izraženu volju građana formiranjem koalicije sa Nikolom Gruevskim", rekao je Zaev.

On je rekao da će SDSM podneti progovore, tako da će pravu sliku dati tek konačni rezultati posle tih prigovora.

"Prvi nezvanični rezultati su zbunili građane, ali konačni rezultati tek dolaze. Postoji razlika na biračkim mestima. SDSM može da ima veći broj mandata u izbornoj jedinici, a sa tim odnos sa VMRO DPMNE može da bude 50:50", rekao je Zaev.

Lider SDSM je rekao da je to istorijska pobeda građana na parlamentarnim izborima.

"Zajedno smo porazili režim, građani su izabrali život u Makedoniji. Želim da poštujemo većinsku volju građana protiv režima. Većina građana je izabrala promene. Objedinili smo etnički Makedoniju", rekao je Zaev.

Srodne vesti