• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREĆE SE: U Briselu smo otvorili poglavlja 5 i 25

Izvor MONDO/Agencije

U Briselu je počela Međuvladina konferencija o pristupanju Srbije EU na kojoj će biti otvorena dva poglavlja - 5 od javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, a prethodno je održan i redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja, 5 o javnim nabavkama i 25, o nauci istraživanju. Odmah je uspešno zatvoreno poglavlje 25.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da je Srbija po kriterijumima proširenja zaslužila otvaranje Poglavlja 26, ali da je Hrvatska imala nameru da to poglavlje privremeno blokira.

Joksimović je, upitana da li Srbija zaista nije bila spremna za otvaranje Poglavlja 26 ili veruje da je reč o političkom pitanju, podvukla da je u pitanju politička odluka.

"Kratko ću vam odgovoriti. Nije moguće da nismo bili spremni, to je bila politička odluka", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare u Briselu, posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 5 i 25.

Joksimović je navela da politički konsenzus o otvaranju Poglavlja 26 nije postignut, a da je razlog za to politička namera Hrvatske da privremeno blokira to poglavlje.

Navodeći da je Srbija svesna da se to dešava u procesu pregovora sa EU, Joksimović je istakla ali da veruje da to ipak nije dobar signal, jer Poglavlje 26 pokriva obrazovanje, mlade, sport, kulturu i trebalo bi da bude baza za regionalnu saradnju.

"Ali mi svakako ne želimo da se žalimo previše", rekla je Joksimović.

Ona je navela da se nada da će Srbija uskoro moći da otvori poglavlja za koja je spremna.

Zagreb: Čemu drama?

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier izjavio je danas da ne treba "dramatizovati situaciju" oko hrvatskih primedbi koje se odnose na otvaranje spornog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije s EU. "Ne treba uopšte dramatizovati situaciju. Normalno je da se u radu radnih grupa traže dodatne informacije", rekao je Stier novinarima u Briselu i dodao da se i druge države u pregovorima s tim suočavaju. On je rekao da je Hrvatska medju državama koje su tražile dodatna pojašnjenja Evropske komisije kada je reč o poglavlju 26, ali nije želeo da kaže koje još države imaju primedbe objasnivši da može da govori samo o zemlji koju predstavlja. Stier je dodao da Hrvatska očekuje da će od Komisije, koja pregovara u ime država članica, dobiti dodatna pojašnjenja. "Optimisti smo da ćemo moći uočiti napredak i da ćemo biti u poziciji dići tu rezervu možda već početkom iduće godine", rekao je hrvatski ministar.

U zatvorenom poglavlju, koje se odnosi na nauku i istraživanje, ne postoje EU kriterijumi koji bi morali da se ispune, nego je ono prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti.

Međuvladinoj konferenciji, koja se održava iza zatvorenih vrata, prisustvuje kako je i uobičajeno ministarka zadužena za evropske integracije u serpskoj vladi Jadranka Joksimović.

Premijer Aleksandar Vučić je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji EU-Srbije, na kojoj i nije uobičajeno da prisustvuju funkcioneri država kandidata tog nivoa.

Premijerov odlazak se tumači kao odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU.

To ppoglavlje je, zasad, blokirano zbog "pitanja prava hrvatske nacionalne manjine".

Srbija je kako se ocenjuje dosta uradila u oblasti javnih nabavki i na planu reformi i otvaranje poglavlja 5 koje je veoma važno za borbu protiv korupcije je rezultat toga. U okviru tog poglavlja srpsko zakonodavstvo se usaglašava sa zakonodavstvom EU.

Govoreći o poglavljima 5 i 25 koja će biti otvorena, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će poglavlje 5 doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u sistemu javnih nabavki u javnom sektoru, a da će poglavlje 26 mladim naučnicima omogućiti pristup fondovima.

Poglavlje 25 kao i 26 koje neće biti otvoreno važi za jedno od najlakših i ono bi trebalo da danas bude otvoreno i zatvoreno.

EVROPSKI MINISTRI USLOVNO ZADOVOLJNI

Ministar spoljnih poslova zemlje koja predsedava EU Slovačke, Miroslav Lajčak, pozdravio je večeras otvaranje dva pregovaračka poglavlja a u vezi neotvaranja poglavlja 26 je rekao: "Na žalost na kraju je bila odluka da otvorimo samo dva poglavlja, i verujem da ćemo uskoro otvoriti i ovo poglavlje (26). Mi imamo 28 članica i uvek ima nekih diskusija o tome šta treba raditi. Siguran sam da to neće uticati na ukupan tempo procesa, jer se radi o poglavlju koje se odmah i zatvara", naveo je Lajčak.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da premijer Aleksandar Vučić nije prisustvovao međuvladinoj konferneciji, Lajčak je rekao da je važno da su poglavlja otvorena.

"Ovo je ministarska konferencija, a ne konferencija premijera. Ministarka Jadranska Joksimović je ovde i poglavlja su otvorena", rekao je Lajčak

Savet ministara EU sa zadovoljstvom je očekivao današnje otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, kao i nastavak zajedničkog rada na putu Srbije ka članstvu u EU, saopšteno je u Briselu.

Ministri opštih i evropskih poslova EU, koji su se sastali mimo i pre Međuvladine konferencije Srbije i EU, procenjivali su dosadašnji napredak Srbije u pregovaračkom procesu.

Ministri su pozdravili napredak koji je Srbija do sada ostvarila u pristupnim pregovorima, i naglasili da se to posebno odnosi na otvaranje poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju pravosuđe, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Kosovsko pitanje

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, kome posreduje EU, evropski ministri pozdravili su nedavne dogovore o primeni sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama, ocenivši ih kao važan korak napred u celokupnom procesu. Istovremeno, evropski ministri iznose očekivanja da će se dogovoreno u oblasti pravosuđa, kao i otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici, obaviti tokom januara 2017. godine.

Podseća se da napredak u ovim poglavljima određuje brzinu celokupnog procesa pregovora, a Srbija se poziva da nastavi sa daljim reformama.

"Savet ohrabruje Srbiju da nastavi sa ovakvim pozitivnim tempom. Srbija bi trebalo da pojača svoje napore i da se fokusira na primenu usvojenog, što se naročito odnosi na vladavinu prava i oblasti kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u zaključcima Saveta ministra EU.

Savet ministra opštih i evropskih poslova zemalja članica EU dodaje da se u Srbiji moraju garantovati nesmetana sloboda izražavanja i medijske slobode.

Pažnja se skreće i na neophodnost punog poštovanja osnovnih ljudskih prava, uključujući najranjivije grupe, kao i nediskirminacini tretman nacionalnih manjina širom Srbije.

U svojim godišnjim zaključcima o napretku Srbije u procesu proširenja EU Savet ministra podvlači važnost pitanja nacionalnih manjima i njihovog tretmana u oblasti obrazovanja kao i pristupu medijima i religijskim službama na maternjem jeziku.

Ove godine Srbija je pozitivne ocene od Saveta ministra dobila posebno za napredak postignut u oblasti reforme javne administracije, kao za rezultate koje su donele ekonomske reforme sprovedene u zemlji. Srbija je i ovoga puta pohvaljena za njeno konstruktivno angažovanje u oblasti regionalne saradnje i pozvana da nastavi napore u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa.

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lege artis

Ovako to vidi Predsjedništvo EU, a prenosi jedan beogradski elektronski medij, ujedno novine, 14.12.2016. u 7:31 : " SRBIJA posebnu pažnju treba da posveti punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, kao i nediskriminatorski tretman nacionalnih manjina širom Srbije, uključujući oblasti obrazovanja, upotrebe jezika manjina, pristup medijima i verskoj službi na manjinskim jezicima - ovo se, između ostalog, ističe u zaključicima Predsedništva EU donetim na kraju godine." Andrej Plenković nije Zoran Milanović i ne pravi korake izhitreno, bez priprema i dogovora bar sa nekoliko saveznika u EU. Zbog visoke kompatibilnosti premijera Plenkovića sa predsjednicom Grabar-Kitarović, desila se još veća učinkovitost zbog njihove sinergije. Andrej Plenković kada igra nikada ne objavi sam koje je sve asove ima u rukavu. Uvijek ostavi da javnost sazna iz drugih izvora, a ne od njega, sa kojim sve jakim kartama igra.

PROPALI SMO

Idemo ka zlu zla.

Милан

Хрвати свакодневно показују да 10 пута више воле своју земљу и народ него ми. И зато нам тако иде - и по стоти пут понављам (и неће да ми досади) свакоме ко пљује ову власт - какав народ таква и власт. У Хрватској ће било која власт која дође имати анимозитет према Србима - зато што је такав народ. Код нас ће свака власт гледати да што више зграби, превари а Србија на последњем месту - зато што је такав и народ.

special image