Turajlić: Parlamentarni izbori zavise od volje gospodara 1Foto: Stanislav Milojković

Profesorka Srbijanka Turajlić kaže da vlast dobija veliku podršku na izborima zato što se ne zna ko se nudi kao alternativa.

– Imam utisak da je ljudima u Srbiji jasno da je bahatost stigla do krajnjih granica, ali kada razgovarate, oni vas pitaju a ko drugi. Problem je nepostajanje civilizovanog odgovora na tu bahatost- rekla je Turajlić u Novom danu na N1. Ona navodi da je izvesno da će biti predsedničkih izbora, ali da, kako kaže, „parlamentarni zavise od volje gospodara, a teško je reći šta će da odluči“.

Prema njenim rečima sudeći po poslednjim nastupima, njegova bahatost ne traži opravdanje, on odlučluje, žari, pali, dere se. Rezultat opozicije na izborima umnogome će zavisiti od profesionalnosti onoga ko bude vodio kampanju i dodaje da kampanja mora da se vodi profesionalno, a ne srcem.

– Da ti saradnici koji vode kampanju nisu toliko važni, ne bi ih Vučić plaćao sve ove godine, bez obzira na popularnost koju ima. O Saši Jankoviću mislim sve najbolje i verujem u poštenje svih onih koji su ga pozvali da se kandiduje i to se radi srcem. Ali kampanja mora profesionalno da se vodi. Mi smo ušli u proces u kome smo licencirali imenima i sada se ta imena valjaju u blatu. Kada pokušate da toj istoj Srbiji poredstavite te ljude vi ste u problemu. Janković o kandidaturi mora sam da donese odluku, a ja ga poštujem i uvažavam – istakla je profesorka Turajlić za N1.

Govoreći o šansama opozicije na predsedničkim izborima Turajlić kaže da kod njih primećuje „toliko amaterizma i nepolitičnosti da su svi ishodi mogući“. Kaže da joj je neverovatno koliko opozicija nije u stanju da razume svoj položaj i „šta iz opozicije radiš i čemu stremiš“.

Teško je proceniti da li će Vuk Jeremić bidi kandidat za predsednika, rekla je ona j dodala da ceneći njegovu ambiciju i neumerenost u toj ambiciji misli da hoće.

– Kada vidite koliko ga blate, na najgori mogći način, oni su procemnili da je on ozbiljan kadidat. Ali čini se da oni misle da je Janković ozbiljniji kadidat. Otvoreno pismo Jankovića zaslužuje poštovanje, a odgovor je bahat, vidi se da Vučić zazire od njega – navela je Turajlić za N1.

Mediji danima pišu o potencijlanoj saradnji Dveri i pokreta „Dosta je bilo“, a Srbijanka Turajlić ističe da ne može da zamisli kako bi to moglo da izgleda.

 „Ako se to desi ne mogu da razumem koje su namere pokreta DJB. Imam problem s ekstremnom desnicom u svim aspektima. Nisam sigurna da birači mogu da prevaziđu, za mene su ključna pitanja demokratija društva, položaj žena, manjinskih grupa, to su neke vrednosti oko kojih kod mene nema udruživanja. Ne vidim šta dobijamo ako smenimo vlast, a posle toga počnemo da kinjimo žene. A dobro bi bilo za Srbiju da vlasti vidimo leđa“, ističe ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari