Српске фирме неће Луку Бар

Тендер за куповину 30 одсто акција Луке Бар завршава се у среду у подне. Наиме, држава Црна Гора расписала је 19.октобра тендер за продају 30 одсто акцијског капитала

Луке Бар, која се налази у власништву црногорске владе, по почетној продајној цени од 17,03 милиона евра, уз обавезу купца да предложи и реализује обавезни инвестициони програм.  Према речима председника Тендерске комисије Бранка Вујовића, тендерску документацију за приватизацију Луке Бар откупиле су компаније из Пољске, Италије, Турске и Уједињених Арапских Емирата.

Ваља подсетити да је Тендерска комисија мењала тендер неколико дана након што је расписан тако што је смањила један од пет критеријума које понуђачи морају да испуне. Тако сада понуђач мора да докаже да је у последњој половини године остварио укупан промет робе у лукама од најмање 3,5 милиона тона, док је првобитно било предвиђено да обим терета износи пет милиона тона. Одмах по измени тендера председнику Тендерске комисије Бранку Вујовићу писмо је упутио Међународни совјет докера  указујући да се изменом тендера за Луку Бар, заправо тендер намешта за турску компанију “ Глобал портс”, која је иначе и власник барског предузећа Порт оф Адрија.

Дакако, Вујовић је такве оцене одбацио и као доказ изнео да су за куповину Луке Бар, поред Турака, заинтересовани и “ ОТ лоyистик” из Пољске, “Силос гранари дела Сицилија” из Италије, „Абу Даби портс” из Уједињених Арапских Емирата, и да ће бити изабрана најповољнија и најбоља понуда. Интерес за куповину црногрске луке раније је показивала и Србија. Наиме, српски премијер Александар Вучић је у децембру прошле године  изјавио да би ове године Србија, заједно са одговарајућим партнером, могла да купи Луку Бар у Црној Гори. Међутим, како је нагласио, само под условом да нађе доброг партнера.

- Лука Бар нам је потребна из неколико разлога: због смедеревске Железаре, да урадимо пуну ревитализацију наше привреде, јер ако хоћемо да извозимо пуне производе, не само сировине, онда је добро да имамо луку, а имамо најјефтинију железницу. То је веома важно за нашу економију – рекао је Вучић, додајући још једном да Србија нема довољно средстава да сама купи Луку Бар, али би уз одговарајућег партнера то могла.

Српски бизнисмени, на челу с власником МК групе Миодагом Костићем, такође су у неколико наврата, показивали спремност да са страним партнерима, пре свега италијанским, учествују у приватизацију барске Луке.

Љ. Малешевић

 

Констанца, Солун...

Иначе, идеја да Србија купи Луку Бар није нова јер се о томе причало и пре неколико година када је економска рачуница показивала да би ова српска инвестиција допринела да се смањи цена транспорта робе која би потом постала далеко конкуретнија на иностраном тржишту. Но, тада је речено да прво мора да се уреди железнички саобраћај на прузи  Београд-Бар и да се направи Коридор 10, како би ова инвестиција имала смисао. С друге стране, део економиста оцењивао је да Србији не треба куповина Луке Бар већ договор да је наше компаније користе, као и неке друге, попут оних у Солуну, Констанци и Ријеци.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести