Италијани запошљавају још 100 радника

Српски премијер Александар Вучић прошле недеље посетио је регију Венето у Италији. Управо из те регије долази део италијанских компанија које су усложиле свој капитал

на српско тржиште, попут “ Geox-а”, “Бенетона”, “ Calzedonije”. За српску привреду су искуства регије Венето у области пољопривреде, индустрије, туризма и интермодалног саобраћаја, а пре свега у развој малих и средњих предузећа заснованог на споју традиционалне производње и нових технологија, веома значајна.

Српска делагација посетила је и две компаније из ове ребије Итлас и Венета Цуцине које се баве прерадом дрвета и производњом намештаја. За Србију је посебно значајна фирма “ Итлас”, део компаније „Лабор-Ленго” која је прошле године у Сремској Митровици отворила пилану са планом да изгади још три хале , у којима ће производити дрвене подове у запослити до 100 људи. Са продајом од 30 милиона евра “ Лабор Лигно” је лидер на италијанском тржишту дрвених подова.

Ова италинанска компанија је новембра прошле године у Сремској Митровици званичну пустила у погон ново постројење пилане. У тој првој фази рада запослено је око 20 радника, али је већ онда истакнуто да је у плану изградња још три хале у којима ће посао наћи 100 радника као и да ће целокупни производни процес паркета бити пренет у Сремску Митровицу.

Преговори Сремске Митровице и ове компаније почели су још 2013.године, а као највећи проблем појавио се обезбеђивање довољне количине квалитетног сремског храста , јер је за њим велика потражња. Тек када је тај проблем решен, Италијани су одлучили да отворе погон. За почетак у Сремској Митровици се одвија примарна производња, али су већ онда власници италинанске компаније обећали да ће управо у том граду доћи до производње паркета као финалног производа и то истог оног какав се гради у њиховој фабрици у Италији. Компанија је потписала два споразума о проналажењу стабла од храста ид то са “ Србијашумама” и са “ Војводинашумама” за куповину 4.000 метара кубних и 3.000 метара кубних проверених стабала.

Љ. Малешевић

 

Дрво и подови

Италијанска компанија “ Лабор Лигно”  специјализована је у производњи подова од поног дрвета и готових дрвених слојевитих подова.

У  Сремској Митровици, производњу обавља на површини од 5.000 метара квадратних покривеног и 20.000 квадратних метара отвореног простора намењено за производњу паркета, од обраде целих трупаца, преко дорезивања и завршне обраде до складиштења.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести