Novi uslovi za penzionisanje

Od ovog januara, penzionerima sledi povišica od 1,5 odsto, a onima koji će to tek postati – nova pravila penzionisanja. Pomera se starosna granica za žene, kao i godine staža i života za prevremeno penzionisanje oba pola. Nove uslove imaće oni koji nasleđuju porodičnu penziju i oni sa beneficiranim stažom.

Od ovog januara do decembra, žene u punu penziju mogu sa navršenom 61. godinom i šest meseci.

I naredne tri godine starosna granica za žene pomeraće se po šest meseci, a onda po dva meseca godišnje, sve do 2032. godine. Tada će žene kao i muškarci u starosnu penziju moći tek posle 65. rođendana.

I tada i sada uz kaznene poene moguće je otići u prevremenu penziju. Ove godine žene to mogu sa 37 i po godina staža i 55 godina i osam meseci života. Muškarcima je i dalje neophodno 40 godina staža, ali se starosna granica pomera na 56 godina i četiri meseca.

Završeno je pooštravanje uslova za preuzimanje porodične penzije – od sada udovice tu penziju nasleđuju u 53. a udovci u 58. godini. Nadležni kažu da stanje u penzijskoj kasi i nivo izdvajanja za dotaciju penzija, ukazuju da reforma daje rezultate.

"PIO fond se približava onome što je od nas tražila Svetska banka – da udeo za penzije iznosi 11 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje. U 2016. smo imalo 11,8, a za 2017. smo projektovali 11,6 odsto. Vidite da polako, ali sigurno idemo ka tom cilju", kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

Prošle godine naplaćeno je dve i po milijarde dinara doprinosa iznad plana, što je 15 milijardi dinara više nego prethodne godine. Cilj je da se takav tempo nastavi.

Od 603 milijarde koliko je težak ovogodišnji budžet Fonda PIO, dvesta stiže iz državne kase.

"To je 33 odsto planiranih sredstava za dotaciju. Moram da se pohvalim da otkad se Fond finansira isključivo iz izvornih prihoda i dotacija iz budžeta, nikada nije bio ovako mali iznos učešća dotacije", kaže direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Pre pet godina, gotovo svaki drugi dinar za isplatu penzija, Fondu je stizao iz državne kase.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво