≫ 

Srušio se turski avion, poginulo najmanje 37 ljudi (FOTO) (VIDEO)

Kako se navodi u izveštajima svetskih medija, među stradalima je i četvoro članova posade

  • 7

Najmanje 37 osoba je poginulo u padu teretnog turskog aviona na stambeni deo kirgistanske prestonice Biškeka.

 

DRAMA: Srušio se avion pred decom, pilot poginuo na licu mesta (VIDEO)

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Kako se navodi u izveštajima svetskih medija, među stradalima je i četvoro članova posade.

 

Avion tipa Boing 747 pao je nedaleko od aerodroma Manas, južno od kirgistanske prestonice Biškek, usmrtivši stanovnike naseljenog područja kao i one koji su se nalazili u avionu, prenosi AP.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Avion na letu TK6491 je krenuo iz Hongkonga i trebalo je da sleti u Biškek, a potom da nastavi putovanje prema Istanbulu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Dodaje se i da je avion pao na svega dva kilometra udaljenosti od aerodroma na koji je trebalo da sleti.

 

Najmanje četiri pilota poginula su pri padu aviona, dodaje Ministarstvo za vanredne situacije ističući da telo jednog pilota tek treba da bude pronađeno.

 

 

Jedan od pilota stradao je u trenutku udara aviona o tlo.

 

 

Kako javljaju mediji, najmanje 32 zgrade i 43 kuće su uništene ili oštećene, kada se srušio avion.

 

 

S druge strane, zamenik premijera Kirgistana Mukhametkali Abulgazijev rekao je da je više od hiljadu spasilaca na licu mesta u naseljenom području, u kojem je 15 kuća uništeno.

 

Jedan od svedoka, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za AFP da su u padu aviona poginule čitave porodice, uključujući decu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Uzrok nesreće nije još poznat, ali je kirgistanski ministar za vanredne situacije Kubatbek Bronov rekao novinarima da je jutros na aerodromu Manas bilo maglovito, ali da vremenski uslovi nisu bili kritični.

 

Turski mediji navode da je avion pripadao transportnoj kompaniji, čije je sedište u Istanbulu, kao i da je poleteo iz Hong Konga.

 

 

Kirgistanski zvaničnici prvobitno su rekli da je u pitanju avion kompanije "Turkiš Erlajns", ali je turska kompanija "ACT Erlajns" saopštila da je letilica njihova, prenosi Rojters.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Uprava aerodroma saopštila je da je avion trebalo da stane na aerodromu u Manasu na putu iz Hong Konga ka Istanbulu, a da se srušio kada je pokušao da sleti pri slaboj vidljivosti.

 

Prema prvim informacijama istrage, avion se srušio zbog greške pilota, preneli su tamošnji mediji izjavu prvog potpredsednika vlade Muhametkalija Abulgazijeva, koju je dao na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizija.

 

 

Šef turske diplometije Mevlut Čavušoglu izrazio je danas saučešće svom kolegi iz Kirgistana Erlana Abdildaeva, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

(Telegraf.rs /Tanjug/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA