Na dogrevanje zimi ode i do 2.000 mesečno! Klima ubedljivo najskuplja, evo kako da uštedite struju

Na prosečan trošak za struju, koji se u Srbiji kreće oko 4.000 dinara mesečno, potroši se još bar 2.000 dinara na "dogrevanje"

  • 19

Veliki mraz odvlači u minus i račun za električnu energiju tokom zimskog perioda.

 

Na prosečan trošak za struju, koji se u Srbiji kreće oko 4.000 dinara mesečno, potroši se još bar 2.000 dinara na "dogrevanje".

 

Veliki broj domaćinstava na dogrevanje uz različite grejalice, kalolifere i klima-uređaje potroši i par hiljada dinara.

 

Stručnjaci ipak kažu, da postoje neke "cake", kako da se na energiju potroši manje.

 

- Jena od najvažnijih stavki u potrošnji električne energije su svakako sijalice koje u domaćinstvu potroše oko 10-15 posto ukupne potrošnje kilovata. Iako su štedljive sijalice u startu skuplje od običnih, usled manje potrošnje energije zapravo čuvaju novčanik - kaže Miloš Zdravković, inženjer elektotehnike, supervizor i konsultant iz oblasti energetske  efikasnosti u Srbiji i Crnoj Gori koji dodaje da da štedljive traju osam puta duže od običnih.

 

Tako za prosečan stan koji ima najmanje sedam ili osam sijalica, godišnje je moguće uštedeti i do 100 evra, pišu Večernje Novosti.

 

Još jedna pogrešna pretpostavka je da je korišćenje klima-uređaja na minusu - isplativo.

 

 

Klima uređaji su dobri  za grejanje, kada su temperature do 7 stepeni Celzijusa. Ako su debeli minusi, malo je poznato da klima-uređaji potroše isto kilovata, kao grejalice.

 

Kao dodatan način, kako smanjiti račun i za  500 dinara mesečno, jeste tako što ćete podesiti boljler na 40 stepeni, da se frižider i zamrzivač ne drže u prostoriji u kojoj se greje, kao i da je optimalna temperatura sobe 21 stepen.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stručnjak

    16. januar 2017 | 09:35

    Za klime nije baš tako, naročito inverter. A ono što je sigurno je da ne postoji uređaj za grejanje na struju koji troši manje od klime!

  • Real

    16. januar 2017 | 19:48

    Kako da ustedimo? Mozemo da ustedimo tako da drzava smanji cenu struje, a ne da narod vadi zemlju iz bankrota preko struje i benzina! Sramota!!!!!!

  • Sokrat

    16. januar 2017 | 09:14

    Pa nije tacno.Kada su veci minusi stepen iskoriscenosti klime je manja.Klima 12ca do nule za otrosenu el.energiju od 1,3 kw/h 'daje' oko 3.7 kw toplotne energije.Pri padu temperature pada i 'dobijena' toplotna energija...Znaci klima ne moze nikako "potrositi" vise od 1.3 kw ako je napon mreze 220-240v...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA