Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2017.
15:56
Tanjug, Vestionline A

Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade

Roman "Arzamas", autora Ivane Dimić, izabran je za NIN-ov roman godine, saopštio je žiri. Nagrada će biti uručena 23. januara na obeležavanju 82 godine postojanja NIN-a.

Tanjug
Nagrada za roman "Arzamas": Ivana Dimić

Ivana Dimić, autorka knjige "Arzamas" istakla je da je forma njenog romana zanimljiva i nesvakidašnja, budući da je to jedan mozaik napravljen od dijaloške forme koja se smenjuje sa proznim okvirom.

Prva nagrada 1954.

U najužem izboru za prestižnu NIN-ovu nagradu kritike, koja se dodeljuje 63. godinu uzastopno za najbolji roman, našli su se i "Susret pod neobičnim okolnostima" Vladana Matijevića, "Pa kao" Vladimira Tabaševića i roman "Hronika sumnje", Vladislava Bajaca. NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman "Koreni".

Dodala je da je uživala pišući knjigu u penziji bez rokova i opterećenja.

- Imala sam vremena da sve skockam kako mi se dopada. Dijaloška forma u knjizi se tiče banalnog življenja, a prozni deo pripada metafizici u kojoj se razmatraju samoća, ljubav, smrt, bolesti... Od početka do kraja knjige prisustvujemo razapinjanju glavne junakinje na krst koji se pravi od banalne svakodnevice i njenog unutrašnjeg promišljanja šta joj se sve događa - kazala je Dimić.

Roman, dodala je, govori o demenciji majke koja umire i ćerke koja sve to proživljava sa njom.

- Vrlo jednostavna priča koja traje kroz fragmente. Kao ljudskom biću i piscu meni je stalo da takvu priču završim tako da ljubav pobedi smrt. Forma romana je jako zanimljiva i verujem da je to pre svega isprovociralo žiri da mojoj knjizi dodeli tako vrednu nagradu - kazale je Dimić.

Navodi da je za nju rad u pozorištu na mestu dramaturga bio primarna profesija.

- U pozorištu sam zarađivala za život, ali sam iz senke objavljivala prozna dela na svakih pet, šest godina. Objavila sam šest knjiga do sada i sve su imale dobre kritike. To je prouzrokovano činjenicom da nisam morala da živim od književnosti već sam imala vremena i prostora da tešem svaku rečenicu i da se bavim stilom. Kada živite od različitog pisanja četrdeset godina onda vam ništa nije teško - kazala je Dimić.

Arzamas je, inače, mesto u Rusiji koje je Staljin pretvorio u grad za naučnike, objašnjava Dimić.

- Tamo su naučnici pravili atomsku bombu. To sam saznala naknadno. Ime romanu dala sam po jednjoj knjizi koja se na teorijski način bavi delom Lava Tolstoja. Arzamas je topomnim za grad u koji je otišao Tolstoj i gde mu je smrt na uvo šapnula "To se ti mene plašiš". U toj knjizi piše "Sreća i smrt to je arzamaški užas". Priča o bolesti smrti je arzamaški užas u kojem se nalaze majka i ćerka, junakinje mog romana - objašnjava Dimić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online