DALMACIJA ODSEČENA OD OSTATKA HRVATSKE: Orkanski vetar i snežni nanosi blokirali sve veće puteve

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i teretnjake s poluprikolicama iz smera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, severnom primorju, Dalmaciji i obrnuto

  • 12

Veliko nevreme danas je potpuno odseklo unutrašnjost Hrvatske od Dalmacije. Prema izveštaju Hrvatskog autokluba od 15:50 sati, zbog orkanskog vetra i snežnih nanosa za sva vozila su zatvorene mnoge veće saobraćajnice.

Na Jadranu divlja orkanska bura 150 na sat: Olujni udari kidaju drveće, talasi se izdižu i iznad tri metra! (FOTO) (VIDEO)

NEVREME TUTNJI KA HRVATSKOJ: Očekuju se ORKANSKI vetrovi, kiša i sneg!

Na Krčkom mostu zabranjen je saobraćaj za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na autoputu A7 između mesta Draga i Šmrika i na deonici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno još i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. grupa vozila).

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i teretnjake s poluprikolicama iz smera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, severnom primorju, Dalmaciji i obrnuto.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kolovozi su mokri i klizavi u većem delu zemlje, sneg mestimično povremeno pada u Gorskom kotaru i Lici, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na cestama i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U prekidu su i brojne trajektne i katamaranske linijeu Riječkom, Splitskom i Zadarskom okrugu.

Najnovija prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje umereno do pretežno oblačno i ostatak ponedeljka. U Gorskom kotaru i Lici povremeno sneg, na Jadranu kiša, ali je sneg mestimino moguć i uz obalu i na ostrvima. Snega će i tokom noći mestimično biti i u istočnim i središnjim delovima. Duvaće umeren, povremeno i jak severoistočni vetar, na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 4 do 9 °C.

Foto: Tanjug/HINA Foto: Tanjug/HINA

Ni u utorak se vreće neće smiriti jer će biti oblačno, povremeno sa snegom, na Jadranu s kišom i snegom. I dalje vetrovito uz umeren do jak severoistočni vetar koji na ećim visinama može imati olujne udare. Na Jadranu će duvati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu između 1 i 7 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma objavio niz upozorenja za celu Hrvatsku. U utorak će crvena uzbuna, koja upućuje na izuzetno opasne vremenske uslove, na snazi biti u Istri i celom severnom primorju zbog najavljenih snažnih udara vetra, koji bi u podvelebitskom kanalu mogli dostići čak 205 kilometara na sat. Na širem riječkom području je i narandžasta uzbuna, koja označava opasne vremenske uslove, zbog desetak centimetara snega koliko bi ga moglo napadati.

Printskrin: Youtube/Mario TM Printskrin: Youtube/Mario TM

Za čitavu unutrašnjost na snazi su žuta upozorenja, koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uslove, a objavljena su zbog jakih udara vetra i snega, kojega bi moglo napadati do 15 centimetara u nižim predelima, a do 25 centimetara u Lici i Gorskom kotaru. Naravno, reč je o novim količinama snega, tako da će ukupna visina snežnog pokrivača biti ponegde i veća, s obzirom da se stari još nije otopio.

Meteorolozi za sredu prognoziraju umereno do pretežno oblačno, povremeno sa snegom, naročito u višim predelima i na istoku zemlje. U četvrtak će biti delimično, a u petak pretežno sunčano, sa slabim snegom još eventualno u višim predelima. Jutra vrlo hladna, naročito od četvrtka, a dnevna temperatura bez znatnije promene. Na Jadranu se u sredu očekuje delimično sunčano uz promenljivu oblačnost, a u petak pretežno sunčano. Slaba kiša se očekuje na jugu zemlje, a duvaće jaka, na udare i olujna bura, koja će postepeno slabiti.

(Telegraf.rs / jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA