Najnovije vesti
Vesti Srbija
Šabac: Sve službe u pripravnosti

Šabac: Sve službe u pripravnosti

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je lokalne samouprave na snežne padavine i niske temperature od 16. do 22. januara. Prognozirano je da se tokom ledenih dana, uz jak vetar, snežni pokrivač može uvećati za 10 do 30 centimetara.

sneg 7 Foto: Goran Jevremović / RAS Srbija
sneg 7
Foto: Goran Jevremović / RAS Srbija

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije predstavnici javnih preduzeća, ustanova i gradskih službi podneli su izveštaj o stanju i aktivnostima u oblastima za koje su odgovorni.

Prema izveštaju Službe za puteve grada Šapca, soli i rizle ima dovoljno, mehanizacija je u punoj funkciji, a po potrebi može biti angažovana i dodatna.

Snabdevanje građana strujom, vodom i toplotnom energijom je uredno. Autobusi saobraćaju redovno, uz kašnjenja do 15 minuta, a svi putni pravci su prohodni.

Na reci nema nagomilanog leda, a povoljno je to što je Sava niska tako da ne može da ugrozi vodoprivredne objekte ali može čamce.

U Službi hitne pomoći šabačkog Doma zdravlja povećan je obim posla. Dolasci do pacijenata mogu biti problem, a pomoć su ponudili Centar za socijalni rad i Služba za puteve, angažovanjem svojih mobilnih ekipa, odnosno odgovarajuće mehanizacije za vožnju po snegu.

Kako je zaključio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, komandant Štaba za vanredne situacije, sve gradske službe su u pripravnosti i reaguju prema trenutnoj situaciji.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije preporučili su građanima da zaštite vodomere i instalacije kako ne bi došlo do pucanja cevi, kao i da ispred objekata u kojima žive ili rade uklone sneg, na šta ih obavezuje gradska odluka.

Takođe, građani se pozivaju na pažnju prilikom parkiranja vozila na gradskim ulicama jer je neophodno osloboditi pristup mehaniciji koja čisti sneg.

Za one koji poseduju plovila na reci savet je da ih izvuku iz vode jer će potpuno otapanje leda povećati mogućnost njihovog oštećenja.

Građanima je preporučeno da za vreme snežnih padavina i niskih temperatura bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.