ROSU na severu Kosova - kršenje dogovora?

Nacionalne vesti - Utorak 17.01.2017 - 18:46

Zvaničnici Beograda i Prištine daju oprečne izjave o tome da li postoji usmeni dogovor u Briselu po kom specijalne kosovske jedinice ROSU nemaju pravo da budu na severu Kosova, a da za uzvrat na Kosovo neće biti poslato 1.000 pripadnika Vojske Srbije koji bi čuvali verske objekte i baštinu.

Briselski sporazum ne spominje ROSU; FOTO: kosovopolice.com Briselski sporazum ne spominje ROSU; FOTO: kosovopolice.com

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tvrdi da postoji usmeni dogovor baziran na Rezoluciji 1244 UN, premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je deo briselskih pregovora bio i to da ROSU ne može na sever bez dozvole lokalnog srpskog stanovništva i NATO-a, dok je Petrit Seljimi, nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova i savetnik Hašima Tačija, za Danas naveo da ROSU ima ovlašćenje da se kreće po celoj teritoriji Kosova.

Navodni usmeni dogovor je napravljen između Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji su prilikom sklapanja Briselskog sporazuma obavljali premijerske funkcije.

Izjava premijera Vučića na konferenciji za novinare povodom zaustavljanja srpskog voza posredno je demantovana iz sedišta NATO-a u Briselu, odakle je, kako prenose mediji, poručeno da "Kfor nije bio obavešten o prisustvu kosovske policije ROSU na severu”, ali da i ne mora da bude.

“U skladu s trenutnim ugovorima i mandatom Kfora (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju Kfor o razmeštanju ROSU na severu Kosova", prenose mediji izjavu zvaničnika NATO-a.

U tekstu Briselskog sporazuma navodi se da će na Kosovu postojati jedna policija, pod nazivom Kosovska policija.

Sve policijske jedinice na severu Kosova biće integrisane u Kosovsku policiju, kaže se u tekstu i obrazlaže kako će regionalni komandant Policije za četiri opštine na severu biti kosovski Srbin, kog će predložiti predsednici četiri opštine. Jedinica ROSU se ne pominje.

Seljimi, pak, tvrdi da je “ROSU deo Kosovske policije nadležan da se bavi pitanjima kao što je terorizam, dakle ima ovlašćenje da deluje na celoj teritoriji Kosova”.

I portparolka Ambasade SAD na Kosovu Mišel Šon izjavila je da SAD poštuju pravo Kosova da brine o svojoj granici.

"SAD su priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. i mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice", kazala je ona za Koha ditore.

Putnički voz iz Beograda, oblepljen natpisima “Kosovo je Srbija” na više jezika, uključujući albanski, krenuo je u subotu ka Kosovskoj Mitrovici.

Voz je zaustavljen u Raškoj po odluci premijera Srbije Aleksandra Vučića pošto je objavljen snimak navodnog miniranja pruge, zbog čega su u Donje Jarinje stigle specijalne snage Kosovske policije ROSU.

Kosovska policija je saopštila da su pruge pregledane i da nema eksploziva.

ROSU je do sada nekoliko puta intervenisala na severu Kosova - 2011, kada su Srbi postavili barikade na severu Kosova, i u Zubinom Potoku, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: