Ko je kriv za visoke račune za struju?

Elektroprivreda Srbije nastavlja da istražuje zašto su mnogo veći iznosi na jednom broju decembarskih računa za struju. Obećavaju da će se pre kraja meseca znati ko je odgovoran. Svi građani koji su neopravdano dobili uvećane račune će, kažu, biti obeštećeni – bez obzira na to da li su uložili reklamaciju. S druge strane, iz EPS-a podsećaju na to da je rok za reklamacije osam dana i da ih je u Beogradu manje od 0,1 odsto.

Na šalterima Elektrodistribucije Beograd – gužva. Mnogi su zatečeni visokim računima koji su očitavani i u nedelju, 1. januara.

Građani se žale na višestruko uvećane račune, iako, kako kažu pojedini, lože vatru i ne uključuju bojler.

"Tri hiljade kilovata sam potrošila za jedan mesec, nemoguće", kaže jedan Beograđanka.

Zbog žalbi građana, decembarske račune za struju ispituje Komisija za zaštitu konkurencije.

"Obaveštavamo javnost da će Komisija ispitati sve navode u vezi s ovim slučajem. Ukoliko se ustanovi da je reč o zloupotrebi dominantnog položaja, pokrenuće se postupak po službenoj dužnosti radi utvrđivanja povrede konkurencije", navodi se u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Na osnovu tendera, od EPS-a je posao očitavanja svih tri i po miliona brojila u Srbiji dobila jedna firma, Agencija za posredovanje u zapošljavanju. Na jednoj od njihovih adresa u centru Beograda, pokušali smo da dobijemo odgovor na pitanja da li su brojila očitana, ko su ljudi koji to rade, a ko njih kontroliše. Obećali su da će se javiti, ali nisu.

Iako u EPS-u kažu da nema tajni u vezi sa firmom koja je dobila posao, o njoj ne žele da govore.

"Prema informacijama, postoji problem s očitavanjem, ne mogu da vam kažem ko je odgovoran. EPS će u svim slučajevima obeštetiti građane, kaže Radovan Stanić, direktor Direkcije EPS-a za garantovano snadbevanje.

Resorni ministar očekuje da će greške nastale na jednom broju decembarskih računa biti otklonjene u najkraćem roku.

"Ono što je ključno jeste da nijedan građanin neće biti oštećen ukoliko se kroz proces reklamacije utvrdi da je EPS pogrešio. Očekujemo brze reakcije, ocenu toga šta se dešavalo u pojedinim distribucijama, otklanjanje grešaka, ali i analizu odgovornosti, uz smene onih koji su doveli do ove situacije", rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Generalni direktor EPS-a Milorad Grčić ne treba da podnese ostavku ako se potvrde greške u računima, već oni koji su organizovali i vršili očitavanje strujomera, smatra predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević. Redovna sednica Nadzornog odbora je u ponedeljak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво