1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Beogradu ću uvek biti kriv“

Bahri Cani Strazbur
23. januar 2017.

„Poternica za mnom je još jedna igra Beograda, gde je očigledno oživeo duh Miloševića“, kaže Ramuš Haradinaj u ekskluzivnom intervjuu za DW u Strazburu. Smatra da neće završiti ni u Beogradu, ni u Hagu.

https://p.dw.com/p/2WFlH
Kosovo Ramush Haradinaj ehemaliger Premierminister
Foto: DW/B. Cani

DW: Gospodine Haradinaj, francuske vlasti su Vas uhapsile 4. januara u Bazelu. Zašto upravo sada, kada se zna da ste Vi i ranije bili u Francuskoj?

Ramuš Haradinaj: Ja sam uhapšen po nalogu nekadašnje Srbije i Crne Gore iz 2004. godine. Ne mogu tačno da definišem zašto baš sada, ali znam da su veoma poštovane zemlje poput Nemačke, Austrije, Švajcarske i drugih stopirale ovaj zahtev Srbije, pošto sam ja po svim tim optužbama već završio u Hagu, gde sam dva puta odgovarao. Ove optužbe su pale, tako da sam bio veoma začuđen ulaskom Francuske u ovaj zakonski cirkus. Francuska se ne ponaša po pravu i pravdi, pošto je ovo politička optužnica. Iznenađuje me ovakvo ponašanje Francuske, pošto ona veoma dobro zna da su sve sumnje i optužbe pale u vodu tokom dva suđenja u Hagu. Ovo hapšenje je nepravedno i predstavlja zloupotrebu zakona.

Srpske vlasti kažu da imaju nove dokaze protiv Vas, koji nisu razmatrani u Hagu. Da li ste dobili optužnicu i da li ste upoznati sa njom?

To je samo igra reči, jer je materija potpuno suva i prazna. To su samo insinuacije iz vremena režima Miloševića, koje su započete još 2004. godine. Te insinuacije nisu uopšte uzete u obzir od strane Haškog tribunala, koji ih je odbacio kao potpuno neosnovane. Ja sam poslednji put 2011. godine dobio poslednju dopunjenu optužnicu, gde su bile sve optužbe protiv mene. Sve je to razmotreno i pretresano i ja sam oslobođen tih optužbi. Ali je sve to samo politička igra Srbije, u koju je nažalost uključena i Francuska.

Da, ali srpska strana tvrdi da ima nove dokaze koji nisu razmotreni. Da li ste dobili najnoviju optužnicu po kojoj se traži Vaše izručenje?

Sve to ja vidim kao još jednu igru Beograda, gde je očigledno oživeo duh Miloševića. Dačić je bio pomoćnik Miloševića, dok su Vučić i Nikolić bili sluge Šešelja. Ja vidim da je tamo u potpunosti vraćen duh Miloševića, što potvrđuju u izjave tamošnjih političara, pošto o tome treba da govore organi pravosuđa, a ne političari. Zamislite šta bi tek bilo da mi nisu sudili za ove navodne zločine, ali je to svakako samo politička igra.

Šta mislite o zahteve za izručenje Srbiji?

Ne, neću biti izručen. Srbija treba da shvati da nema nikakvu pravnu nadležnost nad Kosovom i građanima Kosova. Ja sam sa Kosova i Srbija nema nikakvu pravnu moć tamo. Kosovo je odgovorno za tamošnju jurisdikciju. Ja sam ispoštovao međunarodno pravo i kada sam optužen, ja sam dobrovoljno otišao u Hag. Ovo što sada radi Srbija predstavlja uvredu za Interpol i ostale međunarodne organizacije.

Gospodine Haradinaj, o Vašoj umešanosti u zločine je govorio i sadašnji premijer Kosova, koji je u tom smislu pomenuo i Radonjičko jezero. Znači nije samo srpska strana.

Ne znam da li ću za Beograd ikada biti nevin, ali to i nije moj cilj. Ja sam kriv za Beograd, pošto sam dao svoj doprinos odvajanju Kosova od Srbije i udaljavanju srpskih trupa sa Kosova. Što se političkih protivnika tiče, neka bude njima na čast. Činjenica je međutim jedno: najviša pravna instanca za bivšu Jugoslaviju, sud u Hagu, razmotrila je sve optužbe, ispitala sve svedoke i konstatovala moju nevinost. Sam tužilac Serž Bramerc je u Beogradu javno rekao da su u Hag došli svi predviđeni svedoci, da nije bilo nikakve smetnje u procesu i da nije dokazana moja krivica. Dakle nije to izjavio moj advokat, nije izjavio sudija kao neutralna instanca, nego tužilac koji je bio protiv mene. Ali očigledno ni to nije dovoljno za Beograd. Ako je to tako, moj odgovor je: tu sam i uvek ćete imati posla sa mnom. Ja sam u Hagu izgubio osam godina života u pritvoru tokom dva procesa i oba puta sam proglašen nevinim.

Ranije je bilo 157 poternica Srbije za osobe sa Kosova. Ostale su samo 22, a jedna od njih otpada na Vas. Kako to objašnjavate, bez obzira što ste dva puta oslobođeni optužbi?

Gledajte, moj je princip da ne želim nagodbe. Želim pravo i pravdu. Upotrebiću rečenicu koju je nekada izgovorio bivši predsednik Rugova: glavu mi možete uzeti, ali ne i ubeđenje. Ja sam Albanac i neću se nikome pokoriti ili se sa nekim nagoditi. Poštovaću naše partnere, svoju zemlju i demokratiju, ali se nikada neću pokoriti neprijatelju, u ovom slučaju Srbiji.

Srpska strana tvrdi da je u Vašem slučaju nestalo ili ubijeno 30 svedoka, da je bilo Vaših zločina, ali da nisu dokazani u Hagu.

Molim Vas, ja ovakve izjave srpske strane smatram uvredom. Strana koja je počinila najveće zločine u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu ima veliki problem sa kredibilitetom. Srbijom danas rukovode Miloševićevi i Šešeljevi ljudi, tako da je njihov kredibilitet vrlo diskutabilan. Sam tužilac (Haškog tribunala, prim. red.) je u Beogradu rekao da protiv Haradinaja nije bilo nikakvih dokaza za osudu i da su svi predviđeni svedoci izvedeni pred sud u Hagu. To je rekao Serž Bramerc u Beogradu, i to treba da razumeju svi.

A da li može da se desi da ne budete isporučeni u Beograd nego u Hag, u Specijalni Sud za zločine OVK?

Znate, većeg i specijalnijeg suda za zločine od Haškog tribunala nije bilo nikada. Mi smo dakle imali jedan specijalni sud. Zašto nam treba sada jedan novi? Mislim da to ima veze sa nepoverenjem prema kosovskim institucijama i nedostatkom kredibiliteta naših institucija. Međutim Srbiju očigledno boli to što ja neću biti na spisku onih koji bi mogli da budu optuženi pred ovim sudom, pošto sam već oslobođen svih optužbi, zato pokušava sada na razne načine da me diskredituje. Ali Srbija treba da shvati da na ovakav način šteti svom narodu, pošto je očigledno da su narodi Bosne i Kosova platili najveću cenu srpskih zločina, ali je svoju cenu platio i srpski narod.

Niste mi odgovorili na pitanje: da li je moguće da budete isporučeni u Hag?

Ne, nije moguće. Tako nešto se neće desiti, tako da moje zaustavljanje ovde može imati veze sa svešću u Srbiji da ja neću biti predmet Specijalnog suda, tako da žele da me napadaju i diskredituju.