25. januar  2017. 13.02  | Izvor: Tanjug

Obeležen završetak projekta EU o hrani

BEOGRAD -

Glavni rezultat projekta "Izgradnja kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla" je uspostavljanje Strategije za unapređenje objekata u kojima se rukuje hranom životinjskog porekla, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je na završnoj konferenciji tog projekta koji je trajao tri godine i koji je sa dva miliona evra finansirala EU kazao, da je ta strategija usvojena 6. januara ove godine i da određuje glavne pravce kretanja u okviru postojećeg procesa unapređenja objekata za proizvodnju hrane i očekuje se da će povećati konkurentnost objekata.

Nedimović je naglasio da se sada treba fokusirati na sprovođenje strategije kako bi subjekti u poslovanju hranom imali dovoljno vremena da se pripreme za promene i reforme do pristupanja EU.

"Često se u Srbiji ova problematika bezbednosti ne shvata na pravi način, a to je život i ovo je priča koja se odnosi na proizvodnju, trgovinu i bezbednost svih od proizvođača do krajnjih konzumenata", kazao je on dodavši da je ta problematika veoma važna i zbog međunarodne trgovine.

On je naveo i da se očekuje da ove godine bude završena priča oko korišćenja IPARD sredstava i da u septembru budu raspisani prvi pozivi za njihovo korišćenje.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt složio se da je usvojena strategija najvažniji rezultat tvining projekta "Izgradnje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla", jer kada se Srbija pridruži EU otvoriće joj se veliko tržište, a do tada mora da ima postignute standarde u bezbednosti hrane.

On je dodao da će EU nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, posebno u oblasti usaglašavanja standarda vezanih za bezbednost hrane, ali je naglasio da taj posao treba početi na vreme i ako se bude čekalo problemi mogu da se jave kasnije posebno kada je reč o objektima za proizvodnju.

"Ljude imate, a bitno je da postoji i politička podrška i ako se ozbiljno budete bavili rezultati su izvesni", kazao je Benedikt.

Prema njegovim rečima, dalja podrška EU poljoprivredi Srbije, biće najčešće kriz IPARD projekte i da je zbog toga veoma važna Uprava za agrarna plaćanja.

Benedikt je podsetio da je EU do sada imala niz projekata pomoći poljoprivredi Srbije, navodeći primer pomoći iskorenjivanju besnila .

On je naglasio i da je ovaj tvining projekat čija se danas završetak svečano obeležava deo šireg paketa finansijske pomoći koji pruža EU da bi se Srbiji pomoglo da postigne usaglašenost u oblasti bezbednosti hrane i veterinarske politike u vrednosti od preko 28 miliona evra.

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dol kazao je govoreći na skupu da ta zemlja spremna da pomogne Srbiju i da joj prenese svoja iskustva u oblasti poljoprivrede, navodeći da su i analize iz prošle godine pokazale da je Holandija drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svetu, posle Amerike.

"Mi smo manji od Srbije, ali takve rezultate postižemo, jer smo trgovinska nacija, imamo inovativne proizvođače, trgovinske sporazume, ali je najvažnije što imamo uspostavljene standarde u oblasti bezbednosti hrane, a u tome svi imamo veliku ulogu", dodao je on.

Otpravnik poslova ambasade danske Morten Skovgor Hansen kazao je da je i danska spremna da svoje iskustvo u poljoprivredi prenese Srbiji u cilju unapređenja i jačanja te oblasti, dodavši da sve zemlje imaju jako dobru saradnju i da se ove godine obeležava 100 godina diplomatskih odnosa.

"Srbija i dalje može da računa na podršku danske na putu ka EU", rekao je on.

Na današnjoj konferenciji rečeno je da bi Srbija mogla nesmetano da obavlja trgovinu proizvodima od mesa, mleka, kao i hranom za kućne ljubimce i kožama na tržištu EU i međunarodnom tržištu mora da usvoji i sprovede odgovarajuće mere da bi sprečila pojavu zaraznih bolesti životinja i bolesti koje se prenose hranom na ljude, ali i da osigura bezbedno korišćenje i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla u skladu sa standardima EU.

Istaknuto je i da je projekat "Izgradnja kapaciteta za unapređenje unapređenje objekata za proizvodnju hrane i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla", sprovodila Uprava za bezbednost hrane robe široke potrošnje Holandije u konzorcijumu sa Upravom za veterinu Danske i Službom za hranu i veterinu Letonije, u cilju podrške Upravi za veterinu Srbije i sektoru poljoprivredne proizvodnje oko unapređenja objekta za preradu mesa i mleka u skladu sa propisima EU.