25. januar  2017. 14.39  | Izvor: Tanjug

Mogerini: Manje komentara, više angažovanja

BRISEL -

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da su Beograd i Priština u nastavku dijaloga pokazali posvećenost, odlučnost i liderstvo svih aktera, ali je upozorila da će dijalog biti manje konstruktivano ako dve strane budu komentarisale jedna drugu.

 

Mogerini je izrazila nadu da će narednih sati i dana biti manje tih komentara, a da ćemo se, kako je rekla, više angažovati na rešavanje otvorenih problema koji su pred nama.

Odgovarajući na pitanje novinara u Briselu, Mogerini je rekla da je, osim procedure, fokus jučerašnjeg sastanka na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine bio i duh tih razgovora.

"Juče sam videla poštovanje i konstruktivan pristup svih učesnika. I što više budu komentarisali jedni druge, to će dijalog biti manje konstruktivan", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je dodala da će narednih nedelja dijalog na visokom nivou biti nastavljen, a da će se u međuvremenu raditi na konkretnim opcijama za rešavanje otvorenih pitanja.

Konstatujući da je poslednjih nedelja tenzija između Beograda i Prištine bila veoma visoka i zabrinjavajuća, Mogerini je naglasila da je jučerašnji razgovor pokazao posvećenost, odlučnost i liderstvo svih aktera.

"Jasno sam videla snažnu posvećenost da se primene ranije postignuti dogovori", rekla je.

Ključni element i ishod jučerašnjeg sastanka, dodala je Mogerini, jeste i jasna evropska perspektiva Beograda i Prištine, kao i to da su obe strane prepoznale regionalnu komponentu kao ključni element dijaloga.

"Evropska unija će nastaviti da bude snažna podrška pre svega regionalne saradnje i evropske perspektive zapadnog Balkana", poručila je Mogerini.

Srodne vesti