Врбас и Оџаци хоће на локалне изборе заједно с председничким

Председници општина Врбас и Оџаци Милан Глушац и Душан Маријан поднели су оставке на те функције. Пошто је за те две општине ова година изборна, односно

очекују се локални избори, а у овој години такође се очекују избори за председника Србије, њихове одлуке, како су образложили, имају економске разлоге – да би се уштедело на трошковима организовања избора, односно да грађани тих општина не би два пута у истој години  излазили на биралишта.

– Редовни локални избори за нови састав Скупштине општине Врбас требало је да буду одржани у октобру ове године – казао је председник врбаске општине Глушац. – Сматрао сам да је сасвим рационално да поднесем оставку на место председника општине Врбас да бисмо, уз предстојеће председничке изборе, могли у општини Врбас да одржимо и локалне изборе и тиме остваримо уштеде трошкова које са собом носе изборни процеси.
Милан Глушац је у јуну 2016. године изабран за председника општине Врбас, а на том месту наследио је др Братислава Кажића, који је поднео оставку.
Председник општине Оyаци такође је поднео оставку да би омогућио расписивање ванредних локалних избора.

„Председник општине Оyаци Душан Маријан поднео је оставку на функцију председника, на коју је постављен у јануару 2014. године. С обзиром на то да се председнички избори очекују у априлу 2017. године, разлози за подношење оставке су процедуралне природе, у циљу рационализације и смањења трошкова одржавања локалних избора да би се одржали у истом термину кад буду расписани и председнички избори”, саопштено је из кабинета председника општине у оставци.

– Осим што се обједињавањем локалних и председничких избора остварују значајне уштеде, сматрам да је излазак на биралишта најпоштенији начин да грађани оцене досадашњу владавину актуелне коалиције на власти чији је стожер Општински одбор Српске напредне странке – рекао је Маријан.
Ове године локалне изборе очекује и Ковин, пошто чеворогодишњи  мандат власт у овој општини истиче у априлу.

По члану 8 Закона о локалним изборима, изборе за одборнике расписује председник Народне скупштине. Од дана расписивања избора до дана одржавања локланих избора не може протећи мање од 45 дана, ни више од 60.
Закон о избору председника републике у члану 4, између осталог, наводи да изборе заказује председник Скупштине Србије одлуком која се објављује у „Службеном листу“. Избори за председника републике расписују се 90 дана пре истека мандата председника републике, тако да се окончају у наредних 60 дана од дана расписивања избора. Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 дана ни више од 60.

A. Савановић
 

Напредњаци оформили изборни штаб за Врбас

– У оквиру припрема за јесење локалне изборе за нови сазив Скупштине општине Врбас, Општински одбор Српске напредне странке преоријентисао се у штапско деловање – изјавио је потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница.
Он ће, заједно са страначким колегом Срђаном Кружевићем, предводити изборни штаб СНС-а у општини Врбас, док ће улогу секретара штаба имати Сања Жигић, посланица СНС-а у Скупштини Војводине.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести