Следи наставак дијалога, Београд тражи уздржаност Приштине

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини окончана је Бриселу, а ако се суди по изјавама учесника, следи наставак разговора.

Готово једнодушна оцена изречена у средишту Европске уније након сусрета председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића са челницима Косова Хашимом Тачијем и Исом Мустафом је да разговори нису били лаки, али да је то једини пут да би се проблеми превазишли. Кључни елеменат и исход тог састанка, рекла је Федерика Могерини, јесте и јасна европска перспектива Београда и Приштине, као и то да су обе стране препознале регионалну компоненту као кључни елеменат дијалога.

Иако је договорено да се високи гости уздрже од запаљивих коментара, косовски председник није одолео да се медијима обрати с оптужбама на рачун Србије. Након тога, како је обелоданио РТС, премијер Александар Вучић тражио је од Федерике Могерини да јавно реагује и осуди непрофесионално и неодговорно понашање албанске стране, а ако се то не догоди, то ће бити јасан знак да Албанци не желе никакав разговор, већ да хоће по сваку цену да угрозе крхки мир и стабилност.

Изјаве званичника Приштине, међутим, биле су у другачијем тону, сличне онима које су се могле чути претходних недеља. Косовски председник Хашим Тачи рекао је да је Србији стављено до знања да ће Приштина одговарати на, како наводи, провокације као што је воз. Косовски председник је оценио да су потпорни зид уз Ибар у северној Митровици, хапшење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у Француској и воз, који је из Београда требало да дође до Митровице, провокације Београда инспирисане „руским моделом”. Он тврди и да Београд наоружава Србе на Косову да би се одбранили од, како каже, наводних напада Албанаца.

У новој изјави коју је јуче пре подне пренела портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич, висока представница Федерика Могерини захвалила је још једном Београду и Приштини на конструктивном дијалогу током јучерашњег састанка и нагласила да је важно и убудуће задржати његов формат. Могеринијева је саопштила да жали што у изјавама после састанка нису сви поштовали договор да се тензије оставе по страни и не коментаришу детаљи дискусије. Висока представница је још једном позвала обе стране на уздржавање и поштовање јучерашњег договора.

Федерика Могерини изјавила је да су Београд и Приштина у наставку дијалога показали посвећеност, одлучност и лидерство свих актера, али је упозорила на то да ће дијалог бити мање конструктиван ако две стране буду коментарисале једна другу. Изразила је наду да ће наредних сати и дана бити мање тих коментара, а да ћемо се, како је рекла, више ангажовати на решавању отворених проблема који су пред нама. Додала је да ће наредних недеља дијалог на високом нивоу бити настављен, а да ће се у међувремену радити на конкретним опцијама за решавање отворених питања.

Констатујући да је последњих недеља тензија између Београда и Приштине била веома висока и забрињавајућа, Могеринијева је нагласила да је јасно видела „снажну посвећеност да се примене раније постигнути договори”. Поручила је да ће „Европска унија наставити да буде снажна подршка пре свега регионалне сарадње и европске перспективе Западног Балкана”.
Председник Србије Томислав Николић рекао је да је на састанку указао Федерики Могерини на то „што нам стоји на души” и да је објективан проблем инсистирање на независности Косова и Метохије.
Казао је новинарима да дијалог, упркос различитим ставовима, има смисла.

С. Станковић

Вучић: Београд ће одржати реч

У Бриселу је у уторак увече, како је саопштила висока представница ЕУ,  на састанку делегација Београда и Приштине, договорено да се спусте тензије и да се дијалог настави, као и да се обе стране фокусирају на посао који предстоји. У том духу, председник Владе Србије је изјавио:
– Успели смо, уз подршку ЕУ, да договоримо наставак дијалога, серију дијалога на високом нивоу у наредном периоду – казао је Вучић. – Договор је такав и да сви спустимо лопту и да покушамо да се одговорно понашамо и да или о томе не говоримо или да говоримо на озбиљнији начин, не говорећи ништа лоше о другој страни.
Он је истакао да ће лично замолити сваког министра и државног функционера да се тако понаша, и додао да верује да ће Београд своју реч да одржи.
– То је био добар корак. Увек сам говорио да су разговори лековити и да много значе, чак и када не донесете неки нови споразум или спровођење спроразума. И такав разговор је добар јер тиме штитимо људе на терену, било да су Срби или Албанци – рекао је председник Владе Србије, наводећи и да је разговор „био изразито тежак и да су одређене ствари постигнуте кроз отворен разговор и тамо где су ставови изразито супротни”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести