Ne žele novog direktora 1Foto: Stanislav Milojković

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu ne odustaju od borbe da Dragan Vasiljević, kojeg su predstavnici Vlade Srbije u Upravnom odboru te ustanove nedavno pokušali da smene sa direktorske funkcije, i dalje ostane rukovodilac Instituta.

Prekjuče su u Nemanjinoj 11 predali zahtev da delegaciju zaposlenih u Institutu prime predsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Zaposleni su u obraćanju premijeru i nadležnom ministru pojasnili “genezu” pokušaja smene aktuelnog direktora kragujevačkog Instituta, iza kojeg, kako tvrde u Sindikatu te ustanove ne stoji Vlada, već lokalni moćnici i to zarad partijskih i ličnih interesa.

Podsetimo, UO Instituta, koji ima šestoro članova, od kojih su troje uz redova zaposlenih, a ostali su predstavnici osnivača, 17. januara nije ponovo izabrao dr Vasiljevića za direktora te ustanove, iako je on bio jedini kandidat, ispunio sve uslove i pritom ima podršku 131 od ukupno 135 zaposlenih u Institutu. Članovi UO koje je postavila Vlada (dvojica iz SNS i jedan iz SPS) glasali su protiv, dok su predstavnici zaposlenih bili “za”, te se ishod bio nerešen (3:3), usled čega Vasiljević, kome mandate ističe 28. februara, nije izabran za direktora .

U Sindikatu te zdravstvene ustanove i dalje tvrde da su po sredi zakulisne igre i da predstavnici osnivača Instituta ne glasaju po nalogu Vlade Srbije, nego lokalnih političkih moćnika, kako bi se mesto direktora „popunilo po partijskoj liniji“.

Predsednica Sindikata u Institutu Jelena Hadžić Radisavljević, tu hipotezu potvrđuje činjenicom da je Nadzorni odbor te ustanove, u kojem kao predstavnici Vlade, isto kao i u UO, sedi dvoje članova SNS i jedan iz SPS (uz dvoje zaposlenih), 20. januara naložio UO da preispita svoju pređašnju odluku vezanu za (ne)izbor Dragana Vasiljevića. Rok za novu sednicu UO, prema rečima Hadžić Radisavljević, istekao je juče. Zahtev da se održi nova sednica Upravnog odbora Instituta, predsedniku tog organa Miroslavu Oreščaninu, prekjuče su uputila i tri člana UO iz redova zaposlenih.

Anuliranje postignutog

Dragan Vasiljević, čije je reagovanje “Ponosim se što sam kriv” juče objavio naš list na rubrici dijalog, smatra “da je kriv” i što nekolicina lokalnih „moćnika“ želi da anulira sve rezultate dosadašnjeg rukovođenja Institutom, te da na mesto direktora te ustanove postave nekog drugog, verovatno politički podobnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari