Tragikomedije našeg vremena 1

Na ovogodišnjem festivalu Dani komedije, koji će tradicionalno biti održani od 20. do 27. marta u Jagodini, najviše će biti dela srpskih autora: čak šest komada napisali su domaći pisci i sve su praizvedbe.

To su tekstovi autora različitih generacija – od Duška Kovačevića, preko Nebojše Romčevića, Svetislava Basare i Miroljuba Nedovića, do Dunje Petrović. Na 46. manifestaciji posvećenoj smehu, selektorka Ana Tasić uvrstila je u zvaničnu konkurenciju sedam naslova posle pogledanih 40 predstava, a prvi put od osnivanja festivala, jedno pozorište – Zvezdara teatar, nastupiće sa dve predstave. To su „Pasivno pušenje“ Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, i „Hipnoza jedne ljubavi“ po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića.

Pod sloganom „Tragikomedije našeg vremena“ ovogodišnju selekciju čine i: Pozorište mladih iz Novog Sada sa projektom Olje Đorđević „Dok te ja hranim i oblačim“, Šabačko pozorište sa predstavom „Revizor za jugoistok“, po tekstu Svetislava Basare i u režija Marka Torlakovića. Teatar „Kart Blanš“ iz Beograda izvešće komad „Hor ‘bečkih’ dečaka“ Miroljuba Nedovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, Narodno pozorište Subotica „Dva u jedan“ Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića. U selekciji je i predstava Centra za interaktivnu umetnost – Ispad iz Beograda – „Udaj se muški“ po tekstu Dunje Petrović i u režiji Marije Lipkovski.

U čast nagrađenih, poslednje večeri Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banja Luke odigraće komad „Celo telo, tu me boli“. Festival će otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari