Najnovije vesti
Vesti Politika
EPP: SNS da se ogradi od ličnosti kao što je Šljivančanin

EPP: SNS da se ogradi od ličnosti kao što je Šljivančanin

Srpska napredna stranka je prošle nedelje u Beški organizovala tribinu na kojoj je govorio osuđenik za ratne zločine Veselin Šljivančanin. I dok premijer kaže da će o ovom slučaju biti reči na stranačkom skupu, iz Evropske narodne partije za N1 kažu da SNS mora da se ogradi od takvih ličnosti.

veselin sljivancanin0 sns vrsac 2 (2) Foto: SNS / Promo
veselin sljivancanin0 sns vrsac 2 (2)
Veselin Šljivančanin
Foto: SNS / Promo
Veselin Šljivančanin

Poslovi predsednika Vlade, a ne predsednika stranke - to su bile aktivnosti premijera Vučića u Inđiji pa zbog toga, tvrdi, nije želeo da odgovori na pitanje da li njegova Srpska napredna stranka promoviše osuđene za ratne zločine, s obzirom da su u Inđiji uz njegovo rame stajali ljudi koji su prošle nedelje organizovali tribinu na kojoj je učestvovao Veselin Šljivančanin.

- Ne želim ovde da Vam odgovorim, vrlo rado ću Vam odgovoriti na stranačkom skupu i to bez ikakvih problema ću Vam odgovoriti, ni malo to ne izbegavajući. Ali veoma osuđujem pokušaj nekih da prekidaju slobodne ljude dok drže svoje tribine - rekao je Vučić tokom jučerašnjeg otvaranja fabrike u Inđiji.

Vučić nije hteo ali su na pitanja N1 odgovorili iz Evropske narodne partije, čije je SNS pridruženi član od novembra 2016. godine.

- Evropska narodna partija je upoznata sa nemilim događajima koji su se dogodili na lokalnom nivou, na tribini u Beški. Zahtevaćemo od rukovodstva Srpske napredne stranke da preduzme odgovarajuće mere ukoliko se pokaže da su optužbe u vezi sa pomenutim događajem tačne. Sve naše članice, odnosno političke partije, moraju da poštuju integritet svojih suseda, kao i da budu svesne istorijskih okolnosti. Srpska napredna stranka, kao i sve ostale članice, moraju da se ograde od takvih ličnosti ali i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore tenzije i potencijalno konfliktne situacije između suseda - navodi portparol EPP-a Zigfrid Muresan za N1.

Da SNS mora biti oprezan, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović. Pozivanje Šljivančanina na tribinu je, kaže, nedosledno: "Sve ono što izlazi iz evropskog stava, a u ovom slučaju izlazi - to znači da stranka mora jasno da se odredi prema tome. Nažalost, tu nekada dolazi do jaza između onog što je formalno politika stranke i ponašanja na terenu. Vrlo često se takvo ponašanje krije iza izgovora da to očekuju birači da je to ulazak u biračko telo ili da se to pokriva izbornom kampanjom".

Orlović poseća da je isti status kao sada SNS imao nekada DSS, u vreme dok je premijer bio Vojislav Koštunica. Zbog nedoslednosti u sprovođenju tih vrednosti, DSS je izbačen iz Evropske narodne partije, dok su oni, sa druge strane, tvrdili da su sami napustili tu organizaciju.