Isporuka najavljena za kraj januara 1Foto: www.wikipedia.org

U užičkoj bolnici nema „cisplatina“, leka koji se koristi za lečenje onkoloških bolesnika tokom hemioterapije. U toj ustanovi navode da ih je dobavljač obavestio da će lek isporučiti do kraja januara.

Na odeljenju onkologije, kome je sedmično potrebno 30 ampula tog citostatika, leče se pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga. Ukoliko se sami ne snađu, biće prinuđeni da sačekaju na hemioterapiju dok dobavljač ne bude isporučio „cisplatin“.

Prema navodima zvaničnika u toj ustanovi, problem nije nastao u apoteci u užičkoj bolnici, nego u veledrogeriji koja je centralni dobavljač i koja je sklopila ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, a koja je poslednji put isporučila taj lek užičkoj bolnici još 28. decembra.

– Svake sedmice trebujemo lekove i od veledrogerije, sa kojom je sklopljen ugovor za isporuku tog leka, dobili smo odgovor da će biti problema u isporuci i da se taj lek očekuje krajem januara – izjavila je za užičku TV Lav Dragana Zagorčić, farmaceutkinja u Zdravstvenom centru Užice.

– Dobavljač, koji je prošao na centralnom tenderu i sa kojim je Republički fond za zdravstveno osiguranje sklopio ugovor o isporuci tog leka, taj lek sada nema – objasnila je ona i dodala da se i ranije dešavalo da užičkoj bolnici kasne isporuke citostatika  i drugih lekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari