Brutalne kazne za 021

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznili su u poslednje dve presude Radio 021 iz Novog Sada sa čak 780.000 dinara.

Za objavu fotografije ubice Darijana Musića, za koju je portal 021 dobio usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, mora se platiti maksimalna moguća kazna od 164.000 dinara, sa sudskim troškovima oko 250.000 dinara. Presudu je doneo sudija Slobodan Keranović, javnosti poznat i po političkom procesu protiv nedeljnika NIN.

Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje po novosadskim klubovima, a u kojem su se dvojica prepoznala iako im nisu navedena imena, sudija Radmila Radić je 021 kaznila sa maksimalnih 400.000 dinara, uključujući sudske troškove ukupno 535.000 dinara.

"Kao lokalna informativna medijska kuća, nikada se nismo žalili ni protestovali na odluke suda, šta god bilo u pitanju, a bilo je svačega, čak i osuđivanja bez ikakve dokazane krivice. Ali je počelo sve češće da bude i brutalno i bahato. Kao da sude sa ciljem da potpuno utihne ono malo preostalih lokalnih medija koji se još uvek bave svojim poslom, onih koji su opstali u ovom medijskom blatu i bezumlju. Ni veliki nacionalni mediji iza kojih stoje tajkuni ili multinacionalne kompanije ne dobijaju takve presude. Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome?

Za slučaj sa policajcima sud pokušava da debatu o stvari od javnog interesa uguši pozivanjem na propise o zaštiti privatnosti pojedinačnih policajaca. Mi nismo policajcima ulazili u spavaće sobe. Mi smo ih slikali u uniformama u jednom novosadskom kafiću. Na naše pitanje da li su tamo bili policijskim poslom, ili je reč o još jednom slučaju, kakvih je inače bilo i to sa tragičnim posledicama, da pripadnici MUP-a u službenim uniformama pružaju uslu‎ge privatnog obezbeđenja, MUP mesec dana nije odgovarao. Ako policajac može da vas tuži za povredu privatnosti zato što ste ga snimili na javnom mestu i u uniformi, dok navodno radi policijski posao, kakvu to poruku šalje o transparentnosti rada policije?

Kada su u pitanju tužbe za fotografije, šteta se po pravilu za svaku fotografiju obračunava po cenovniku Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, čak i u odnosu na tužioce koji uopšte nisu članovi ULUPUDS-a. Tako se sve fotografije, bez obzira na umetničku vrednost, vrednuju po cenovniku koji je propisan samo za fotografije velike umetničke vrednosti. Da sve bude još gore, čim se fotografija postavi na sajt medija, sudovi primenjuju dodatne koeficijente iz tog cenovnika, pa se događa da šteta za fotografiju koju je na sajtu lokalnog medija videlo deset ljudi, i koja definitivno nije umetnička fotografija, bude naplaćena po višestruko uvećanoj ceni umetničke fotografije.

Viši sud u Beogradu očigledno ne razume da nisu svi mediji veliki beogradski mediji, da nemaju veliko tržište kome se obraćaju i da ne mogu beogradski aršini da se primenjuju na medije iz manjih sredina koji se obraćaju manjim tržištima. Sudije se, tamo gde se drže prakse, drže prakse koja je ustanovljena u postupcima protiv beogradskih nacionalnih medija pa se tako isti iznosi dosuđuju Blicu, Kuriru, B92, kao i lokalnim medijima. Ti iznosi koje dosuđuju, za veliki nacionalni medij su beznačajni, ali male jednostavno mogu da u potpunosti uguše
".

Na obe presude uložene su žalbe.

Protest novinarskih udruženja i medijskih asocijacija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv 021 pokazuju da sudska praksa u Srbiji ozbiljno dovodi u pitanje opstanak medija, pogotovo lokalnih i regionalnih, a visine kazni potpuno su neusklađene sa njihovim finansijskim mogućnostima.

"Sve češće smo, osim toga, svedoci i "neobičnih" presuda za koje se može reći da ugrožavaju medijske slobode i medijski pluralizam i da svakako nisu usklađene sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Koalicija podseća da sudska praksa ovog suda, koja bi trebalo da bude sastavni deo našeg pravosudnog sistema, ima razvijene mehanizme zaštite slobode izražavanja, a oni između ostalog podrazumeva i to da visoke kazne koje mogu da uguše medij predstavljaju - direktan udar na tu slobodu.

Koalicija smatra da i ove presude, u kratkom vremenskom periodu u dva odvojena postupka, zahtevaju ozbiljno preispitivanje uloge pravosuđa u sferi medija, odnosno široku javnu raspravu koja bi trebalo da ima cilj zaštitu koncepta medijskih sloboda, kao i izmenu sudske prakse i, eventualno, zakonskih rešenja".

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Poslovno udruženje Lokal pres.

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu predstavljaju deo svojevrsne sudske kampanje gušenja medijskih sloboda, odnosno medija koji drže do profesionalnih standarda i kritičkog otklona od vlasti.

"Sada se već jasno može prepoznati pravilo u sudskim procesima protiv medija koji nisu bliski vlasti - svedočimo ekspeditivnim procesima i izuzetno visokim kaznama, za razliku od procesa koji se vode protiv režimskih medija a koji traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom. AOM ističe da je, po svemu sudeći, vlast uspostavila još jedan efikasan mehanizam pritiska na medijske slobode i u tom smislu poziva domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima, a ovaj vid pritiska donedavno je nažalost bio van pažnje i šire i stučne javnosti.

AOM ukazuje i na to da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, i poziva novinare i medije da svoja prava, nakon što iscrpe sve domaće pravne lekove, potraže u Strazburu. U tom smislu, novinarske i medijske organizacije, kao i međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu izražavanja, trebalo bi da im u tom procesu pruže punu pravnu i svaku drugu podršku.

AOM podseća da je jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu i ta da drakonske novčane kazne protiv medija predstavljaju udar na slobodu izražavanja. Kazna od 780.000 dinara, koliko je Viši sud u Beogradu odredio portalu 021, svakako jeste drakonska za lokalne i internetske medije", saopštila je ova asocijacija.

Komentari 126

  • Stari

    31.01.2017 16:43
    Hvala ekipi 021 na hrabrosti,doslednosti u svom poslu.Jedini objektivan informativni portal.Bas zbog toga sto ne pisete hvalospeve o pojedinim ljudima i doticete osetljive teme u gradu i drzavi zele da vas enormnim kaznama prisile da se ugasite ili promenite sistem izvestavanja.Ostanite svoji!Puna podrska vernog citaoca.
  • Rusofil_IQ0

    29.01.2017 02:36
    @mudorser molim te da prestanes da koristis *or kako bi sebi lupao pozitivne!!

    Toliko si skrenuo sa teme da je to strasno, 021 je na tapeti jer je dodatao zlo koje se zove DB a DB je vecinski produkt KGB-a, iskreno danas taj DB suruje sa svime, zapdom, istokom, itd, vidimo da su im sad popularni seici i ostale ludaci, jer su to ljudi koji samo svoj interes gledaju!

    A vama rusofilima zelim sibir iz srca da malo vidite sta je to KGB, isti mrzi (staljin je pobio milione vise od nemacke!) svoj narod sta mislite sta misli o VAMA!?
  • Triling

    28.01.2017 23:07
    PartiJot=PatriJot=IdiJot

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti