Izložba dela najboljih vajara: Nevidljive sile kamena

M. A. K.

26. 01. 2017. u 09:41

Izložba 33 skulpture iz zbirke Muzeja savremene umetnosti. U postavci dela najboljih srpskih i jugoslovenskih vajara

Изложба дела најбољих вајара: Невидљиве силе камена

Skulptura Olge Jančić

DELA nekih od najznačajnijih srpskih vajara 20. veka, kao i skulptora bivših jugoslovenskih republika, iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, od četvrtka će biti predstavljena u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Izložbu "Ćutanje kamena", koja će biti otvorena u 18 časova, a čiji je autor Rajka Bošković, muzejski savetnik MSUB, čine 33 skulpture. Zajedničko im je da su, bez obzira na autora, vreme nastanka, ili poetiku, sve nastale u kamenu.

Ideja postavke je da istakne mogućnosti umetničkog izraza kamena i da ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost i savremenost.

Na izložbi su zastupljeni radovi Dušana Jovanovića Đukina, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Vojina Bakića, Olge Jančić, Vide Jocić, Jovana Kratohvila, Đorđija Crnčevića, Aleksandra Zarina, Miluna Vidića, Momčila Krkovića, Angeline Gatalice, Radivoja Subotičkog, Nandora Glida, Jelene Jovanović, Nebojše Mitrića, Kolje Milunovića, Milice Ribnikar, Miodraga Damnjanovića, Save Sandića, Frane Kršinića, Lojza Dolinara i Pavla Pavao Perića.


SKUP STRUČNjAKA

U OKVIRU izložbe, 1. marta, biće održan stručni skup "O kamenu". Na njemu će se okupiti stručnjaci za ovaj materijal iz različitih oblasti - istorije i teorije umetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, ali i arheologije, geologije, petrologije, geomorfologije, konzervacije i etnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije