Ministarstvo potvrdilo ptičji grip 1

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je za Danas pojavu bolesti ptičjeg gripa kod uginulih labudova u Zrenjaninu i na području srednjeg Banata, kod Botoša.

U centru Zrenjanina, na gradskom jezeru pronađen je jedan uginuli divlji labud a kod Botoša više uginulih labudova. Na osnovu pozitivnih rezultata laboratorijskih ispitivanja veterinarska inspekcija je prijavila potvrdu pojave ove bolesti Upravi za veterinu, koja je 26. januara donela Rešenje o pojavi avijarne influence kod divljih ptica na dve lokacije, na području Grada Zrenjanina i u Srednjebanatskom okrugu.

Zaraženo područje proglašeno je u poluprečniku od najmanje tri kilometra i ugroženo područje od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva poljoprivrede našem listu.

Donetim rešenjem su naložene propisane mere, na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima. Ministarstvo je apeovalo na vlasnike živine da ih drže zatvorene i spreče kontakt sa divljim pticama a ukoliko primate promenu zdravstvenog stanja, da obaveste veterinare koji že preduzeti neophodne mere.

Rešenje je doneto i za područje Srbobrana, gde je takođe uvtrđeno prisustvo zaraženih labudova.
Pojava ptičjeg gripa, odnosno visoko patogenog soja avijarne influence potvrđena  je prvobitno kod šest uginulih divlјih labudova početkom decembra u tri gazdinstva na području Kovilјskog rita, koji administrativno pripada  teritoriji Grada Novog Sada u Južnobačkom okrugu. 

Na osnovu pozitivnih nalaza kod dva uginula labuda na lokacijama Ludoško jezero na području opštine Subotica i Kanal DTD na području Grada Novog Sada i kod četiri uginula labuda na lokaciji jezero-kanal Vizelј, Borča, područje Grada Beograda, doneta su u decembru rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti avijarna influenca kod divlјih ptica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari