POTPISANO VIŠE SPORAZUMA: Premijeri Srbije i Belorusije za bolju saradnju "dva bratska naroda"

Premijer Srbije je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi, prema planu, do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara

  • 60

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegov beloruski kolega Andrej Kobjakov saglasili su se na sastanku u Minsku da su Srbija i Belorusija prijateljske zemlje i da treba poboljšati njihovu ekonomsku saradnju. Kobjakov je rekao da je Srbija njihov ključni partner na Balkanu. Ovom prilikom, potpisano je i više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojnotehničke saradnje.

Vučić svečano dočekan u Minsku ispred Doma Vlade

Vučić stigao u Minsk, sastaje se sa Lukašenkom (FOTO)

Vučić, koji boravi u poseti Belorusiji, rekao je na sastanku sa premijerom te zemlje da se nada da će imati priliku za razvijanje ekonomskih odnosa.

- Belorusija je prijateljska zemlja. Naše dobre političke veze će promovisati i međusobnu trgovinsku razmenu. To je naš cilj -  naglasio je Vučić, prenosi agencija Belta.

Foto: Tanjug/BELTA/ Maksim Guceka Foto: Tanjug/BELTA/ Maksim Guceka

Premijer je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi, prema planu, do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara, i naglasio da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske i namenske industrije.

Dodao je da treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.

Foto: Tanjug/BELTA/ Maksim Guceka Foto: Tanjug/BELTA/ Maksim Guceka

Predsednik Vlade je istakao važnost bratimljenja gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti.

Naglasio je da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou i pozvao beloruskog kolegu da poseti Srbiju.

Kobjakov: Srbija ključni partner na Balkanu

Premijer Belorusije Kobjakov rekao je da je Srbija ključni partner za Belorusiju na Balkanu, zbog čega se nada da će biti nastavljen razvoj ekonomske saradnje.

- Srbija je naša bratska zemlja, jedna od vodećih trgovinskih partnera u regionu. Nadamo se da će trenutna poseta Vučića pojačati razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa -  naveo je Kobjakov.

Foto: Tanjug/Vlada  Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Izrazio je uverenje da će Srbija i Belorusija nastaviti da razvijaju prijateljstvo i saradnju i dodao da je Belorusija spremna da raspravlja o svim bilateralnim pitanjima.

Kobjakov je istakao da je Belorusija usmerena na dugoročnu saradnju sa Srbijom i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dveju zemalja, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju.

Istakao je važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije i pozdravio rad devet srpskih kompanija, koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju Privrednih komora dveju zemalja, saopšteno je iz vlade.

Potpisano više međudržavnih sporazuma

Dvojica premijera su prisustvovala i potpisivanju više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja trebalo bi da poboljša saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Srbije i Belorusije.

Foto: Tanjug/Vlada  Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Potpisan je i sporazum u oblasti turizma koji bi trebalo da doprinese kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije, organizovanje kratkih gradskih odmora, poseta beloruskih sportista planinskim centrima, banjskim mestima i programe koji se odnose na verski turizam.

Predviđeno je učešće beloruskih turoperatera na Sajmu turizma u Beogradu, kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma, razmena stručnjaka i predstavnika medija i dogovori o liberalizaciji viznog režima.

Foto: Tanjug/Vlada  Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Dve države potpisale su i Plan aktivnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje, saradnje u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnje između regiona, saradnje u drugim oblastima, kao i saradnje na komercijalnoj osnovi.

Potpisan je i Program saradnje u oblasti sporta koji sadrži kalendar konkretnih sportskih događaja i takmičenja koja će se tokom ove i 2018. godine organizovati u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obe strane.

Pored toga, ovim dvogodišnjim dokumentom predviđeni su i drugi vidovi ostvarivanja bilateralne saradnje u oblasti sporta kroz razmenu iskustva, znanja i informacija, sportskih naučnih i istraživačkih centara, anti-doping agencija i drugih relevantnih sportskih subjekata.

Sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji, koji je takođe potpisan, stvara se pravni osnov za vojno-tehničku saradnju dve države koja može da obuhvati proizvodnju, modernizaciju, remont i isporuku naoružanja i vojne opreme, razmenu stručnjaka, školovanje, usavršavanje i obuku pripadnika oružanih snaga i stručnjaka, kao i razmenu informacija i iskustava.

Foto: Tanjug/Vlada  Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Potpisani su i sporazumi o saradnji grada Smederevo sa beloruskim gradom Žlobin, Valjeva sa beloruskim gradom Molodečno,  i sporazum o saradnji Sremske Mitrovice Polockom.

Premijer se sastao i sa predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Mihailom Mjasnikovičem i predsednikom Predstavničkog Doma Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Vladimirom Andrejčenkom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    26. januar 2017 | 14:23

    I sta kazu - Karici?Jel' Lukasenko - zadovoljan?...

  • Ananas

    26. januar 2017 | 13:42

    E ovo je sjajna vest,samo napred! Imate punu podrsku naroda!

  • Stefan

    26. januar 2017 | 14:23

    Nadam se da će ovaj sastanak doprineti boljoj saradnji dve države, bez saradnje nema uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA