Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Nema kazni zbog hrpa snega: Pešaci i vozači se guraju ulicama Banjaluke, trotoari zatrpani

Nema kazni zbog hrpa snega: Pešaci i vozači se guraju ulicama Banjaluke, trotoari zatrpani

Građani i preduzetnici sneg iz dvorišta bacaju na trotoare i tako krše zakon, ali kaznu od 100 do 7.000 KM još niko nije platio.

neocisceni trotoari Lazarevo kazne sneg Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
neocisceni trotoari Lazarevo kazne sneg
Đaci zbog hrpe snega idu ulicom
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Đaci zbog hrpe snega idu ulicom

Zbog zatrpanih trotoara, pešaci često hodaju kolovozima, koji su, zbog gomila snega suženi, pa i vozači imaju problem da se mimoiđu automobilima.

- Po trotoaru idemo u kolonama, pa preskačemo kamaru snega ako hoćemo da pređemo ulicu. Niko od stanara zgrade se nije setio da se organizujemo i očistimo sve, a ispred baraka komšije su pobacali sneg po ulici. Sve bih ja to kažnjavao - kaže Milovan Aleksić iz Lazareva.

Grad kaznama za sada samo preti, jer, kako je potvrđeno u Komunalnoj policiji, niko još nije „dobio po džepu“ zbog ovog problema. Gomile snega, koji se zbog hladnoće sporo sleže i topi, prave probleme i zimskim službama.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Iz godine u godinu imamo problem sa zakrčenim trotoarima, pogotovo u uskim ulicama, u naseljima sa porodičnim kućama, kakve su neke ulice u Novoj Varoši. Umesto da očiste sneg sa trotoara, ispred svojih kuća, što im je zakonska obaveza, oni ga izbacuju na trotoare, pa se onda žale što trotoari nisu očišćeni. Niko, pod takvim uslovima, ne može stići da raščisti sneg - kaže Milan Plavšić, tehnički direktor „Čistoće“, koji ima dugogodišnje iskustvo sa upravljanjem zimskom službom u centru Banjaluke.

Plavšić je dodao da ovaj problem ne mogu rešavati putari i zimske službe, nego jedino Komunalna policija.

- Propisi su jasni, a Komunalna policija je nadležna da ih provodi. Dok ih ne udare po džepu, građani će se ponašati kako im je lakše i za sve kriviti nas iz zimskih službi - kaže Plavšić.

Građani su dužni da očiste od snega ulaze ispred svojih kuća i zgrada, a korisnici poslovnih prostora moraju očistiti i trotoare i ulicu ispred ulaza u lokal, u širini od najmanje dva metra. Odlaganje snega na trotoare, ulice, trgove i parkove je zabranjeno. Za kršenje ovih propisa za građane i preduzetnike su propisane kazne od 100 do 1.000 KM, a za preduzeća i ustanove od 500 do 7.000 KM.

Odvoz snega

U „Čistoći“ kažu da danima sneg iz najužeg centra odvoze na Banjalučko polje.

- Odvozimo sneg iz Gospodske, ispred glavne Pošte i sa Trga Krajine, ali ne možemo odvesti sav sneg iz celog grada, niti bi grad mogao platiti toliki posao - kaže Plavšić.