Ponosni na suficit od 41,5 miliona dolara 1

U Svilajncu smo veoma ponosni na to što se nakon, da tako kažem, buđenja u poslednjih šest do sedam godina, privreda u našem gradu u potpunosti osposobila i kvalifikovala da proizvodi za evropsko tržište.

Više od 90 odsto proizvoda svilajnačke privrede se izvozi u zapadnu Evropu, najviše u Nemačku. Shodno tome, prema podacima Privredne komore iz Kragujevca, suficit naše privrede u spoljno-trgovinskoj razmeni u 11 meseci prošle godine iznosi 41,5 miliona dolara. To je ubedljivo najviše u Pomoravskom okrugu, a na drugom mestu se nalazi Jagodina sa 15,3 miliona dolara. Dakle, pored Svilajnca na dobrom putu je i Jagodina, istini za volju sa nešto nižim procentom suficita, ali se nadam da će u narednom periodu razvoj privrede u toj opštini biti još intenzivniji te da će postići značajne rezultate, ne samo na nivou Pomoravskog okruga već i Srbije – kaže u razgovoru za Danas Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Opština Svilajnac se opredelila da u zakup da gradske apoteke. Zbog čega je doneta takva odluka?

 Opština Svilajnac je u ponedeljak donela odluku o izdavanju prostora gradskih apoteka i to na način koji pozitivno rešava tri veoma bitne stvari. Pod brojem jedan, novi zakupac je u obavezi da održi mrežu apoteka i ravnomerno snabdeva stanovništvo kako grada tako i sela. Pod brojem dva, zakupac je dužan da preuzme radnike koji su radili u apotekama i sa njima zasnuje stalni radni odnos. Pod brojem tri, zakupac je dužan da polovinu zakupnine, za koju je ugovor potpisan na 10 godina, plati unapred. Na taj način se opštini Svilajnac omogućava da isplati ceo novčani dug koji ima prema farmaceutskim dobavljačima. To faktički znači da opština Svilajnac od 1. februara neće više imati bilo kakve dugove prema dobavljačima. Oni će biti potpuno anulirani.

Kome ste dali u zakup apoteke u Svilajncu?

 Reč je o firmi Gudvil iz Subotice koja u svom sastavu ima 110 apoteka, a sada i sedam apoteka u Svilajncu koje smo im dali u zakup. Iskoristio bih ovu priliku da kažem da smo uspešno rekonstruisali domove zdravlja u Sedlaru i Kušiljevu. Kompletno je rekonstruisana i zgrada stacionara u Svilajncu. Takođe, rekonstruisana je i zgrada fizijatrije u Svilajncu. Ukupna vrednost svih radova je oko 80 miliona dinara. Raspisan je tender za rekonstrukciju Doma zdravlja u Bobovu. Očekujemo da će u 2017. godini biti renovirani svi zdravstveni objekti i nabavljena sva potrebna oprema i sve to bez i jednog dinara dugovanja.

Kako teče proces regulacije reke Resave?

 Objavljen je tender za regulaciju te reke. Raspisan je 19. decembra prošle godine, a ponude se otvaraju sutra i očekujemo da tada dobijemo i informaciju o pobedniku na tenderu. Evropska unija je našoj opštini odobrila 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resava i to će biti glavni posao u Svilajncu naredne godine. NJegovim završetkom zaštitićemo grad i poljoprivredno zemljište od plavljenja Resave. Sredstva su iz pretpristupnih fondova, IPA, a investicija se sprovodi preko Agencije za razvoj Austrije. Reč je o oko 5,1 kilometar toka reke.

Da li ima novih postavki u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu?

 Prirodnjački centar Srbije konstantno radi na poboljšanju svoje ponude. U tom smislu u novoj sezoni posetioci će imati priliku da uživaju u novim izložbama i postavkama pod nazivima „Vulkani“ i „Geodiverzitet Srbije“. To će u buduće biti stalne postavke u Prirodnjačkom centru.

Manjak kadrova

 Kakvo je brojno stanje zaposlenih u opštini Svilajnac?
– U ovom trenutku imamo desetoro zaposlenih manje nego što to dozvoljavaju postojeća zakonska rešenja. Maksimalno možemo da imamo 335 zaposlenih, a trenutno ih imamo 325. Nažalost, već šest meseci ne možemo da dobijemo saglasnost za prijem novih ljudi na posao, a objektivna potreba za njima u radu lokalne samouprave postoji. Manji broj zaposlenih od propisima dozvoljenog nas kadrovski značajno slabi i stoga apelujem na Ministarstvo lokalne samouprave da dozvoli opštinama koje imaju manje zaposlenih od predviđenog broja da primaju nove ljude na posao.

Podrška kandidatu koji razume unutrašnjost’]

Da li ćete podržati nekog kandidata na predstojećim izborima za predsednika Srbije?
– S obzirom da je grupa građana koju sam ja predvodio na prošlim lokalnim izborima osvojila više od 50 odsto glasova u Svilajncu, smatram da ti glasači dele moje mišljenje da na izborima treba podržati odnosno glasati za onog predsedničkog kandidata koji razume potrebe građana u unutrašnjosti Srbije. Za nas je prioritetno da do svakog sela dođu vodovod, kanalizacija, putna infrastruktura, da se uradi novi most na Moravi i nova saobraćajna obilaznica, da se renoviraju škole i domovi zdravlja. Kandidat koji bude dao adekvatan i prihvatljiv program na iznete teme imaće moju podršku, a uveren sam i svih onih građana Svilajnca koji su glasali za listu koju sam predvodio na prošlim lokalnim izborima. Naravno, taj kandidat koji će dobiti moju podršku obavezno mora da ima proevropsku orijentaciju u spoljnoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari