Elektronska izložba o Jovanu Subotiću u BMS

Elektronska izložba o Jovanu Subotiću otvorena je u Biblioteci Matice srpske.
Izložba je organizovana povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Jovana Subotića (1817–1886).
 
Postavka, koju čini izbor dela Jovana Subotića i literature o njemu, može se pogledati do 23. februara u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Šmudla i Marina Đačić, a urednik je Selimir Radulović. 
 
Jovan Subotić, advokat, književnik i političar, rođen je u januaru 1817. godine u Dobrincima. Posle završene gimnazije u Sremskim Karlovcima upisao se na studije filozofije i prava. U Pešti 1836. godine stiče diplomu doktora filozofije, a četiri godine kasnije titulu doktora prava. Osim advokatskog posla Subotić se bavio književnim radom, uređivao je Letopis Matice srpske, bio je aktivni učesnik u Buni (1848), sremski podžupan i član septemvirata u Zagrebu. Zajedno sa Svetozarem Miletićem učestvovao je u političkim i crkveno˗ narodnim saborima. Izabran je za predsednika Matice srpske (1868˗1872). Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, predsednik novosadskog magistrata, novinar. 
 
Na književnom polju Subotić je ostavio zbirke poezije Lira (1837), Bosilje (1843), ep Potopljena Pešta (1838), Dabrac (1884), Kralj Dečanski (1845), drame Herceg Vladislav, Nemanja, Zvonimir, Prehvla, Miloš Oblić, San na javi, Krst i kruna i mnoge druge. Pisao je pripovetke i putopise. Napisao je roman Kaluđer. Autor je autobiografije u pet svezaka Život dra Jovana Subotića. Subotić je održao mnogo značajnih govora književne i političke sadržine, štampao je jezičke i književne rasprave, kritike i polemike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič