Sud u Strazburu prošle godine doneo 19 presuda protiv Srbije

Iako država Srbija više nije na prvom mestu po broju tužbi koje su njeni građani podneli protiv nje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, u toku prošle godine taj sud je u 19 svojih odluka, od ukupno 21, našao da je Srbija izvršila najmanje jednu povredu Evropske konvencije.
U saopštenju Evropskog suda, navodi se da se najveći broj (9) utvrđenih povreda odnosi na neizvršnje sudskih odluka, dok je u osam slučajeva utvrđena povreda prava na zaštitu imovine.
 
Što se tiče broja srpskih slučajeva u odnosu na broj stanovnika ocenjeno je da je taj broj viši od proseka - kada se uporedi sa Ukrajinom, Hrvatskom i Makedonijom, navodi se u saopštenju Evropskog suda.
 
Države sa najviše slučajeva pred tim sudom su u toku 2016. godine bile Mađarska, Rumunija, Jermenija, Crna Gora i Moldavija. Države sa najmanje slučajeva pred sudom su "tradicionalno" Irska, Danska i Velika Britanija, navodi Evropski sud.
 
Takođe napominje da su, od početka rada Evropskog suda 1959. godine pa do 2016. godine, od ukupno 153 presude u slučajevima protiv Srbije u 136 konstatovane povrede Konvencije.
 
Što se tiče rada tog suda u toku 2016, on je doneo ukupno 993 presude u odnosu na sve države Saveta Evrope, u kojima je u 829 (83,5 procenata) slučajeva utvrdio najmanje jednu povredu Evropske konvencije. Prednjači Rusija sa 222 utvrđene povrede, zatim Turska sa 77, Rumunija sa 71, Ukrajina sa 70, Grčka sa 41 i Mađarska sa 40 presuda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.