Puljić: U Bosni i Hercegovini nastavljeno je etničko čišćenje

Kardinal Puljić: 'U meni još ima energije boriti se za jednaka prava' (Al Jazeera)

“U Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zaustavljen je rat, ali nije uspostavljen pravedan mir”, poručio je nadbiskup i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na taj je način, dodaje, nastavljen “perfidni način etničkog čišćenja”, jer nema jednakih prava za sve, zbog čega od hrvatskih čelnika i Hrvatske, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, očekuje da podrže izgradnju Bosne i Hercegovine u jednakim pravima, u čemu treba sudjelovati i Evropska unija sa svojim demokratskim načelima.

Upitan kako riješiti pitanje Bosne i Hercegovine na zadovoljstvo svih, odgovorio je kako nije čovjek od politike i prava, već pastir posvećen izgradnji ljudskih prava i dostojanstva, jednakih prava, vjerskih i građanskih sloboda, prava na rad i život, za što će se nastaviti boriti, jer u njemu “još ima energije boriti se za jednaka prava”.

Kardinal Puljić rekao je kako je potrebno “prekrajanje” Dejtonskog sporazuma na način da Hrvati biraju svoje predstavnike, da ne bude preglasavanja, “čime bi se Hrvatima dala sigurnost da su u Bosni i Hercegovini kod kuće”.

Nada u budućnost i perspektivu

On je iz Vukovara, nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, koji ga je izvijestio o poslijeratnoj obnovi, suživotu i planovima za budućnost, poručio kako je potrebno pomoći Vukovaru i Vukovarcima da steknu nadu u budućnost i perspektivu.

“Vrlo je važno pomoći ljudima da steknu nadu u budućnost i perspektivu. Treba znati vrednovati grudu za koju je prevelika cijena plaćena krvlju i mučenicima”, izjavio je Puljić novinarima nakon susreta sa županom.

Izuzetno važnim smatra i to da državne i lokalne vlasti razviju perspektive života u Vukovaru, kao simbolu hrvatske slobode i samostojnosti, kako bi ljudi živjeli od svog rada.

“Smatram da će i hrvatska država ozbiljno shvatiti svoju obavezu obnove i stvaranja perspektive”, istaknuo je i dodao da je u Vukovar prvenstveno došao pomoliti se za žrtve rata, ali i za žive, “da im Bog dade hrabrost i hrabre nade za život u budućnosti”.

Izvor: Agencije